четвер, 08 квітня 2021 08:37

"Ціляться в голову і груди. Обирають молодих"

Кількість загиблих на акціях проти захоплення влади військовими у М'янмі перевищила 400 осіб. Переворот у країні стався 1 лютого. Військові не визнали результатів парламентських виборів, що відбулися торік у листопаді. На них 70 відсотків голосів здобула партія "Національна ліга за демократію". Її лідерку Аун Сан Су Чжі посадили під домашній арешт. У країні на рік запровадили надзвичайний стан

Тон НГУЄН, 22 роки, студентка, Янгон:

– Час від часу зникають інтернет і мобільний зв'язок. Останні два тижні щодня з цим проблеми. Але ми все одно знаходимо можливість координуватися.

Мама працює в лікарні. Військові чергують у приймальних відділеннях, зупиняють автомобілі з пораненими. Заблокували роботу відділення діалізу, бо отримали інформацію, що туди звозять людей із протестів. Не дозволяли привезти кров до реанімації.

Нашого діда запідозрили у шпигунстві 1969 року. Військові забрали його серед ночі. Бабуся була вагітною. Ми нічого не знаємо про його долю. Такі історії є в кожній родині.

До останнього не вірилося, що військові стрілятимуть. Ми ж не на війні. У нас немає зброї. Загинув хлопець із моєї групи. Його вбили пострілом у чоло. Працював у магазині. Утримував матір і молодшого брата.

Автор: gettyimages.com
  Протестувальники збираються на барикадах у Янгоні, М’янма, 16 березня. У суботу 27 березня на акціях проти захоплення військовими влади вбили понад сотню людей
Протестувальники збираються на барикадах у Янгоні, М’янма, 16 березня. У суботу 27 березня на акціях проти захоплення військовими влади вбили понад сотню людей

Хо Тієн НХУНГ, 46 років, адвокат, Найп'їдо:

– Важко усвідомити, як блискавично можна відкотитися на кілька десятиліть назад. Коли військові побачили, що протести не вщухатимуть, дозволили стріляти бойовими набоями. Ціляться в голову і груди. Обирають молодих. Зараз заборонили публічні похорони. Є інформація, що вимагають тіла вбитих нібито для експертизи. Уявіть стан батьків, які й так втратили дитину, а їм

ще треба відбивати її тіло, щоб поховати.

З понеділка для вбитих на протестах у Мандалаї заборонили викликати катафалки. Люди ховають близьких серед ночі. Декому доводиться везти труну власною машиною.

Похорон 19-річної Ма К'ян Сін став масовою акцією протесту. Фото дівчини розлетілися по світу. На мітинги ходила у футболці з написом "Все буде ОК". Командувала хлопцями. Є запис, де кричить пригнутися, бо військові стріляють. Їй цілились у голову. Куля залишилась у черепі. Батькам дали її поховати. Наступного дня знайшли на могилі медичне сміття – леза, брудні рукавиці, клейонку. Її розкопали, тіло забрали. Пояснили, що потрібна експертиза. Квіти скинули абияк. Не знаю, чи є щось жорстокіше за знущання після смерті.

Наймолодшій убитій не виповнилося 7 років. Військові ввірвалися до них додому в Мандалаї та почали стріляти. Дівчинці влучили в голову. Батькам не хотіли віддавати тіло. Представник хунти казав, що мають з'ясувати, чи це куля військових.

Понад три тисячі людей затримали. Про долю більшості нічого не відомо. Переважно це молоді чоловіки. Зараз звертаються їхні родичі, але допомогти нічим не можу. Закони не працюють.

Тханх Тхат ДІ, 53 роки, журналіст, Янгон:

– Ми стали заручниками ситуації, коли амбіції однієї людини призвели до катастрофи. Генерал 64-річний Мін Аун Хлайн мав піти у відставку. За законом, це мало відбутися ще раніше. Ходили чутки, що хоче залишитися при владі. Але вибори військові програли. Гарантовану кількість місць у парламенті отримали, проте реально не могли ні на що впливати. Хлайн вирішив іти ва-банк.

На міжнародну спільноту не покладаємось. Аун Сан не підтримували після кількох військових операцій проти етнічної групи рохінджа. Понад пів мільйона їх утекли у Бангладеш. Були свідчення масових зґвалтувань, страт. Державна радниця тоді не покарала нікого. Міжнародних спостерігачів не пустили.

Зараз ви читаєте новину «"Ціляться в голову і груди. Обирають молодих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути