

У рейтингу доступності, якості й різноманітності їжі, що уклала організація Oxfam International, Україна посіла 33-є місце серед 125 країн. Експерти відзначили, що ми мало вживаємо здорової їжі, харчі в магазинах не завжди якісні й доступні за ціною. Жителі міст люблять рибні страви, салати, печеню, суші, торти, піцу, за опитуванням соціологічної групи "Рейтинг". Його провели торік із 26 вересня по 6 жовтня
– Жителі великих міст частіше страждають через проблеми з харчуванням, жаліються на знесилення. Справа не у важкій роботі, а в поганих звичках: відсутність сніданку, постійні перекуси на роботі, багато солодощів замість правильної їжі. Селяни харчуються одноманітніше, але стабільніше. В їхньому раціоні переважають картопля, крупи, хліб, м'ясо й алкоголь. Це вимушено, бо живуть великою мірою з натурального господарства.
Багато городян працюють в офісах. Їм достатньо тисячі кілокалорій на день, бо енергію витрачають помірно. Я радив би всю їжу міряти 200-грамовою склянкою. Зранку з'їдати склянку вівсяної каші зі шматком відвареної курятини або салатом. В обід – склянку овочевого супу, шматок м'яса чи риби. На вечерю – півсклянки овочевого салату. Середньостатистичному жителю міста цього достатньо.
Найшкідливіші звички офісних працівників – відсутність сніданку, перекуси вуличною їжею, чипсами, шоколадом, забагато солодкого чаю та кави. До вечора ця суміш бовтається у шлунку. Вона не перетравлюється, починає гнити. Людина відчуває нудоту, знесилення. Багато хто їсть на роботі не для того, щоб насититись. А щоб підтримати розмову, відволіктися. Ще серед людей інтелектуальної праці панує міф, що шоколад стимулює розумову діяльність. Насправді, піднімає рівень глюкози в крові на годину-півтори, потім вона падає й організм вимагає нової шоколадки. Такого ж ефекту можна добитися з'ївши морквину, яблуко чи склянку вівсянки. Рівень глюкози зросте, але повільно і триматиметься 2–3 години. На роботі може бути один перекус, і чимось корисним: яблуком, морквою, бананом, жменею горіхів. Чай можна пити скільки завгодно, але без цукру. Каву – не більш як двічі на день. Щоб перевірити, чи правильно харчуєтесь, подивіться на свій язик. Якщо він рожевий – добре. В більшості на язику є білий наліт. Це свідчить про хвороби шлунка і системи травлення.
За часів Союзу були розроблені норми харчування міського жителя, де дорослий мав спожити 2,5–3 тисячі калорій. Тоді більшість працювали на заводах і фабриках, тому навантаження були інші. Тепер 200 грамів м'яса їсти щоденно не треба. Його можна замінити одним яйцем. Обов'язково слід споживати капусту, огірки, помідори, моркву, селеру. Із м'яса: телятину, курятину, індичатину, кролятину. Із круп: темний рис, вівсянку, гречку. Фрукти: яблука, груші, банани, ківі, ананаси. Із солодощів – чорний шоколад.
У містах погана екологія. Їжа повинна допомагати виводити токсини з організму. Донеччанам потрібно їсти свинину, телятину, рибу, сирі овочі. Обмежити вживання солодощів і шоколаду – вони піднімають рівень цукру в крові й притупляють реакцію організму. Киянам варто з'їдати щодня грамів 200 капусти. Одеситам вистачить разів у чотири менше.
Є міф, що живучи на забрудненій території, треба багато пити. Це не так. Велика кількість води навантажить нирки, вимиє солі – і все. Норма: дві склянки води на добу.
Через років 10 проблемою буде знайти натуральну їжу. На тарілках городян лежатимуть котлети зі штучно вирощеного м'яса. Їжа втратить смак і привабливість. Її вживатимуть, аби отримати енергію. Насолоди від їжі вже не буде.
Коментарі