Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 11:18

B Україні будуватимуть дороги з промислових відходів

П'ятниця, 11 вересня, 12:55

Директор Інституту біології клітини Національної академії наук України 71-річний Андрій СИБІРНИЙ одягає сірий піджак поверх білої сорочки. Готується до інтерв'ю. Журналісти дзвонять йому кілька днів.

Учений виграв державний грант у 10 млн грн на розробку вакцини проти коронавірусу.

– Ми створимо ці ліки, – говорить Андрій Андрійович. – На жаль, від інших країн відстали на рік. Там вакцини вже випробовують на людях, а нам лише дали кошти. І ще не відомо, коли надійдуть.

5,1 млн грн від держави отримав заступник Сибірного 43-річний Костянтин Дмитрук. Розроблятиме антибіотик, який використовуватимуть для лікування коронавірусу.

– За підозри на хворобу призначають кілька типів антибіотиків. Щоб запобігти розвитку супутніх інфекцій, – каже Андрій Сибірний. – За умови тривалого використання ліків бактерії до них звикають і знаходять механізми захисту. Стан людини погіршується. Потрібні антибіотики нового покоління. У розвинених країнах їх створення коштує понад мільярд доларів.

33 вакцини від коронавірусу досліджують у світі. Дев'ять перебувають на останній стадії випробування, за даними Міністерства охорони здоров'я

Автор: gettyimages.com
  Фотографії з російської колонії та тюремний спецодяг режисера Олега Сенцова показали 10 вересня на виставці ”Вільні” в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Її присвятили українцям, які були незаконно засуджені чи досі перебувають за ґратами в Росії й на окупованих територіях. Є речі інших колишніх бранців Кремля – Володимира Балуха, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, Євгена Панова, Романа Сущенка, Станіслава Асєєва
Фотографії з російської колонії та тюремний спецодяг режисера Олега Сенцова показали 10 вересня на виставці ”Вільні” в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Її присвятили українцям, які були незаконно засуджені чи досі перебувають за ґратами в Росії й на окупованих територіях. Є речі інших колишніх бранців Кремля – Володимира Балуха, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, Євгена Панова, Романа Сущенка, Станіслава Асєєва

А в цей час:

Львів'янин 38-річний Ігор Мельниченко складає у валізу одяг, ноутбук, сонцезахисний крем, аптечку, закордонний паспорт, права і квитки. З дружиною Оленою, 36 років, і донькою 9-річною Світланою наступного дня летять у Єгипет. Планують там зимувати.

– Утретє так робимо, – розповідає Ігор. – Жити по кілька місяців у теплих країнах недорого. Я – програміст, жінка – спеціаліст із контекстної реклами в інтернеті. Обоє можемо працювати дистанційно. Заробляємо удвох 50 тисяч гривень на місяць. Ще 10 тисяч маємо від оренди двокімнатної квартири.

Доньку перевели на домашню форму навчання. Виконуватиме шкільні завдання та займатиметься з репетиторами по Zoom. Наприкінці кожного семестру має здавати контрольну і проходити тестування.

– Житимемо в будинку біля моря. Зараз у Єгипті 39 градусів тепла. Узимку температура не опускається нижче 25. Тільки бувають сильні вітри.

Киянка 34-річна Ольга Сирота зупиняється біля непритомного хлопця на площі Космонавтів. Лежить на асфальті в синіх джинсах і червоній футболці. Жінка намацує пульс.

– Девушка, он пьян. Шел и покачивался. Потом рухнул на тротуар. Проспится – и все будет хорошо, – кричить продавчиня фруктів і квітів неподалік. – А может, он под наркотиками. Что за молодежь пошла!

Ольга не відчуває запаху спиртного. Викликає "швидку". В аптеці купує нашатир. Підносить до обличчя чоловіка. Той опритомнює.

– Я Максим, – говорить нерозбірливо. – Не відчуваю рук і ніг, паморочиться в голові.

Медики прибувають за 7 хв. Чоловік має ознаки інсульту, кажуть.

Крим міг би обійтися без української води

Раптом виявилося, що Крим не може обійтися без української води. Коли росіяни анексували півострів, про це якось не подумали. Тепер комічно погрожують "бандерівцям" міжнародним трибуналом, якщо ті не забезпечать водою в них же відібрану територію.

Світова історія знала безліч окупантів, але навряд чи таких підлих і жалюгідних.

Насправді Крим цілком міг би обійтися без української води. Людство давно навчилося опріснювати морську. Здавалося б, "ядерна наддержава" могла б дозволити собі спорудити відповідний об'єкт на віджатому в сусідів півострові, захопленням якого в Росії так пишаються. Але кримчанам пояснили, що вода в цьому випадку коштуватиме дорого, а йти на такі витрати рідна гавань не бажає.

Венесуелі, Сирії та братнім абхазам гроші потрібніші, тому доведеться кримчанам замість води задовольнятися розповідями про проклятих фашистів, які не хочуть постачати дешеву воду скупим загарбникам.

Денис КАЗАНСЬКИЙ, журналіст

На філософії покарання держави не розбудуєш

Покарання влади стало самоціллю: знести Зе, не дати можливості Порошенку та Авакову стати сильнішими. Але немає жодної пропозиції, на кого міняти. Ціллю має бути створення успішної, сучасної, демократичної, заможної держави. А не покарання політиків. Розбудова держави – це саме розбудова. На філософії покарання цього не зробиш.

Одна з найбільших проблем у державному апараті не корупція, а брак компетентності. Корупцію можна побороти. Якщо ж державою керуватимуть чесні ідіоти, вона загине. Потрібно вкладати в освіту держслужбовців, вивчати практики, які спрацювали, і те, що, навпаки, не годиться. Збирати й ділитися цими знаннями. Готувати кадри. Підтримувати кращих, компетентніших та етичніших держслужбовців.

Українські активісти-антикорупціонери 2014-го були впевнені, що електронні декларації, спеціальні органи, суди, прокуратури та збільшення покарання дадуть змогу побороти корупцію. І тоді країна розквітне. Не сталося. Адже на філософії покарання суспільства не розбудуєш. І корупції не побореш.

Як міністр я звільнив понад сотню, може, кілька сотень корумпованих керівників департаментів, органів виконавчої влади, керівників державних підприємств. Але чи покращило це рівень роботи держпідприємств, звільнило їх від корупції, зробило державу ефективнішою? Так, точково. А системно – ні. Для успішної трансформації держави потрібно змінювати не одну людину на верхівці піраміди, а різати "пухлину" наскрізно. І найголовніше – заміняти людей на інших, із кращою культурою та етикою, з кращими компетенціями. Вони мають стати більшістю.

Тимофій МИЛОВАНОВ, ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

  Українська делегація у Тристоронній контактній групі домовилася з бойовиками та представниками Організації з безпеки і співробітництва в Європі про спільну перевірку позицій українських військ поблизу селища Шуми на Донеччині. Після акцій протесту біля Офісу президента та його державної резиденції в Конча-Заспі під Києвом інспекцію перенесли. ”Мир між вовками й вівцями настане тоді, коли вовки стануть вегетаріанцями, а вівці відростять зуби”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Українська делегація у Тристоронній контактній групі домовилася з бойовиками та представниками Організації з безпеки і співробітництва в Європі про спільну перевірку позицій українських військ поблизу селища Шуми на Донеччині. Після акцій протесту біля Офісу президента та його державної резиденції в Конча-Заспі під Києвом інспекцію перенесли. ”Мир між вовками й вівцями настане тоді, коли вовки стануть вегетаріанцями, а вівці відростять зуби”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Патрульна поліція повинна перейти в підпорядкування місцевих органів влади. З ними варто узгоджувати й начальників відділків. Дільничних обирати на загальних зборах села чи мікрорайону, в якому працюють. Варто створювати й муніципальну поліцію. Громади мають право на самоохорону", –

Геннадій ДРУЗЕНКО, правник

Мала друга, який вирізнявся жіночною поведінкою. Була впевнена, що гей. Переодягалася перед ним, розповідала секрети. Згодом зізнався, що закоханий у мене.

Світлана КОВАЛЬ

Підлітком кілька разів тікав із дому. Бо мати змушувала помагати по господарству. Не розумів, чому одноліткам можна гуляти після школи, а мені – ні. Розмови про те, що в нас немає батька й вона змушена тягнути двох дітей, на мене не діяли. Коли був у дев'ятому класі, мати знепритомніла від перевтоми і тиждень лежала під крапельницями. Подорослішав моментально.

Антон КУРБАЛА

15 років тому купив дачу неподалік міста. Коли з дружиною перекопували частину ділянки під город, наткнулися на кістки. Колишні власники у 1980-х поховали у дворі двох родичів, бо цвинтар був далеко. Не сказали про це. Вибачилися. Перепоховали по-людськи.

Олексій ІВЧЕНКО

1 трильйон гривень – збитки, яких зазнала Україна через анексію Криму. Сума зростатиме, бо агресія РФ триває, каже заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов

Розважальний американський сервіс Netflix розробляє україномовний інтерфейс. Запуск обіцяють за рік.

На Запорізькому автомобілебудівному заводі для українського ринку почали виробляти французькі автомобілі Renault. На підприємстві встановили обладнання, що контролюватиме якість зібраних машин.

Премією президента України з наступного року нагороджуватимуть учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які набиратимуть на тестуваннях 200 балів. Розмір винагороди обговорюється, кажуть в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Із 2021 року в Україні будуватимуть дороги з промислових відходів – шлаків металургійних комбінатів, теплоелектроцентралей. Їх додаватимуть у цементну суміш.

Усіх працівників Державної митної служби перевірять на кваліфікацію й доброчесність. Хто провалить атестацію – звільнять, кажуть у Міністерстві фінансів.

Французький будинок моди Louis Vuitton випустить фотоальбом, присвячений Україні – Ukraine Fashion Eye. Міститиме знімки туристичних місць, населених пунктів, краєвиди. Із 8 жовтня продаватиметься на сервісі Amazon за 50 євро.

Міністерство юстиції створило програму "Касандра", що тестуватиме злочинців, аналізуватиме відповіді й даватиме висновок про ймовірність повторного правопорушення.

 

Син просив французького бульдога. Купили йому за 500 євро на день народження. Поїхав із ним на літо в село до баби. Там пса на смерть збила машина.

Ірина Щукіна, 37 років, Хмельницький

Після хрестин племінника колега захворіла на коронавірус. Ходила на роботу. Потім зізналася і сказала про лікарняний. Шеф її звільнив. Уже два місяці весь колектив хворіє.

Галина Нечитайло, 35 років, Львів

Подруга переписувалась із хлопцем у соцмережах. Казала, що приємний, подобається їй. Із першого побачення втекла за 10 хвилин. Він прийшов із матір'ю – щоб оцінила вибір сина.

Олександра Савчук, 25 років, Чернівці

Сестра в день весілля заплямила сукню. Відіпрати не вдалося. Мати знайшла свою, в якій виходила заміж. Якраз повернулася мода тих часів.

Юлія Борсук, 22 роки, ­Івано-Франківськ

Зараз ви читаєте новину «B Україні будуватимуть дороги з промислових відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути