Ексклюзиви
вівторок, 04 жовтня 2011 18:50

Андрій Шевченко нагадує Вакарчука й Кіплінґа

 

29 вересня виповнилося 35 років капітану футбольної збірної України Андрієві Шевченку. 1993-го він не вступив до інституту фізичної культури, проваливши іспит зі спеціалізації - футболу. А вже за рік вийшов на поле в стартовому складі "Динамо" на матч Ліги чемпіонів проти мюнхенської "Баварії" й відкрив рахунок - тоді Шеві було 18 років і 2 місяці.

За трансфер жодного українського футболіста не платили такі гроші: 1999-го італійський "Мілан" придбав Андрія за $25 млн, а за сім років лондонський "Челсі" заплатив "Мілану" вдвічі більше.

Шевченка визнавали найкращим футболістом Європи - за часів незалежності подібного не досягав жоден вітчизняний гравець. У наступальних схемах "Мілана" він міг зіграти й на на вістрі атаки, і другого форварда. А колишній наставник збірної України Йожеф Сабо в домашньому поєдинку проти Росії 1998-го поставив Андрія під нападаючими, і цей хід став однією з головних передумов перемоги нашої команди.

У грі Шевченка не було слабких місць: він прекрасно володів обома ногами, мав чудову швидкість, дриблінг, відчуття партнерів, забивав із меж карного майданчику та зі штрафних, ударом головою.

Головна його риса - стабільність. Дев'ять років, із 1997-го по 2006-й, Андрій входив до десятки найкращих футболістів світу.

У спорті Шевченко повністю реалізував свій талант. А як би він міг розкритися в інших сферах?

Олександр "Фоззі" СИДОРЕНКО, 38 років, музикант, лідер групи "Танок на майдані Конго":

- Чимало українських футболістів їхали грати до Західної Європи. За винятком Шевченка, ніхто не зміг гідно себе проявити в нових умовах. А Шева постійно розвивався. Мабуть, це говорить про те, що він - максималіст. Заробив мільйон, і захотів заробити другий. Потім - третій, п'ятий, десятий. Спортивна жадібність у позитивному значенні цього слова, професійне ставлення до себе та своєї кар'єри.

Серед музикантів я б порівняв його зі Святославом Вакарчуком, фронтменом "Океану Ельзи". Він також не зупиняється на досягнутому і весь час прагне рухатися вгору.

Андрій КУРКОВ, 50 років, письменник:

- Шевченко - людина фізичної енергії. Якби він писав прозу, то вона була б динамічною. У ній були би сильні, вольові, досягаючі своєї мети чоловіки. А жінок романтизував би.

Танцював Кличко не дуже вправно - хоча з координацією у нього все чудово. Але таке враження, ніби щось йому заважає

Великою проблемою для Андрія стало б розділити світ своїх героїв не тільки на чорне та біле, а й на багато напівтонів. Мені здається, що Шевченко - людина, яка гостро відчуває дві категорії: справедливість та несправедливість. Нахил до чорно-білого сприйняття робить літературну роботу важчою. Психологічний портрет Шевченка-письменника був би подібний на Джека Лондона та Редьярда Кіплінґа.

Богдан БЕНЮК, 54 роки, народний артист України:

- У театрі Шевченко не був би примою. Я не бачу в нього чітко сформованої громадянської позиції, лідерських якостей. Футболісти та артисти - професії майже дотичні. Ти бігаєш на полі чи на сцені, а глядачі на тебе дивляться. Інша річ, що актори мають більше часу показувати свою майстерність, а вік футболістів - короткий.

Андрій міг би працювати у Національному театрі - це точно. Але дуже сумніваюсь, що йому давали б важливі ролі.

Дмитро ВИДРІН, 62 роки, політолог:

- Нещодавно я повернувся з конференції ЄС. На ній був Віталій Кличко, якого я дуже поважаю й люблю. Під час неофіційної частини він танцював. Мене здивувало те, що танцював Віталій не дуже вправно - хоча з координацією у нього все чудово. Але таке враження, ніби щось йому заважає. І я дійшов висновку, що кожен має бути там, де йому нічого не заважає.

Якби Шевченко пішов у політику - справляв би враження, що йому теж щось заважає. Складно сказати, до якого табору він приєднався б. Можливо, створив би власну політичну силу. Популярність би здобув, завдяки досягненням у футболі, але миттєву.

Для серйозної політики треба навчатися стільки ж років, як і для футболу. Почитати філософів і політологів. Вивчити всі наші інтриги й кулуари. Здобути друзів у експертному середовищі, професійно дебатувати з ними. Це - довгий шлях, і навіть талановита людина не може подолати його швидко.

Юрій НАГУЛКО, 57 років, художник

- Сьогодні у світі мільйон художників. Відомих із них - кілька десятків. Якщо ти не зможеш іти проти течії, ти - ніхто й ніколи не проб'єшся нагору. Я думаю, Шевченко зміг би. Крім уміння, а навчити малювати можна будь-кого, потрібна воля й талант. В Андрія є ці якості, він із когорти справжніх воїнів. Думаю, різними засобами шукав би моральні початки людини.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Шевченко нагадує Вакарчука й Кіплінґа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути