четвер, 04 березня 2021 09:54

Американські лікарі п'ять років допомагають розвивати українську нейрохірургію

Безкоштовно проконсультували пів тисячі надскладних хворих

– 2015 року я служив військовим нейрохірургом в АТО на Донбасі. Отримав повідомлення у фейсбук від доктора Люка Томича. Він працював нейрохірургом у США, а його предки походили з України. Хотів познайомитися з нейрохірургією в нас і спитав, чим може нам допомогти. З тієї переписки розпочалася наша співпраця. Зараз до неї залучені клініки по всій країні.

Про спільні операції спочатку ми не говорили. Я надсилав доктору Томичу на консультацію знімки деяких пацієнтів зі складними пухлинами мозку. Він нерідко радився з колегами, зокрема, нейрорадіологами, онкологами, патологами, щоб дати нам фахову медичну пораду. Це було корисно для нас і пацієнтів, адже вони могли почути думку спеціалістів зі США.

Поступово стало зрозуміло, що деякі випадки – заскладні. Нам була потрібна допомога в їх лікуванні. Люк погодився приїхати в Україну. Влітку 2016 року ми вперше спільно провели п'ять надскладних операцій. Цікаво, що за трьох пацієнтів не бралася жодна нейрохірургічна клініка, куди вони до цього зверталися.

  Провідний спеціаліст клініки ”Міжнародний центр нейрохірургії” Ігор Курілець (на фото) з американськими нейрохірургами беруться за найскладніших хворих в Україні. Співпрацюють за чотирма напрямками – хірургії деформацій хребта, пухлин головного мозку, епілепсії та дитячої нейрохірургії
Провідний спеціаліст клініки ”Міжнародний центр нейрохірургії” Ігор Курілець (на фото) з американськими нейрохірургами беруться за найскладніших хворих в Україні. Співпрацюють за чотирма напрямками – хірургії деформацій хребта, пухлин головного мозку, епілепсії та дитячої нейрохірургії

Одним із них був чоловік із Коломиї на ­Івано- Франківщині з гігантською доброякісною пухлиною завбільшки понад 10 сантиметрів. Вона поширювалася із задньої черепної ямки на середню – тобто розташована у двох відділах голови. Це була дермоїдна кіста, росла повільно, але зрештою пацієнта почало паралізувати. Оперувати ніхто не брався – пухлина занадто велика. З часом він ледве ходив, погано працювала нога. Ми провели дві комбіновані операції. Перша тривала 15 годин, друга – 12. Зараз цей чоловік живе практично нормально, у нього все добре.

2018 року спільними зусиллями прооперували дівчину, яка мала до 16 нападів епілепсії на день. Хворобу провокувала пухлина у скроневій долі. Коли її видалили, напади припинилися.

За час співпраці Україну відвідав із десяток фахівців різних галузей нейрохірургії. П'ять міст долучені до співпраці зі США. Маємо чотири напрямки – хірургію сколіозу, пухлин головного мозку, епілепсії та дитячу нейрохірургію.

За п'ять років співпраці безкоштовно проконсультували до пів тисячі пацієнтів зі складними захворюваннями головного мозку та хребта.

Для проєкту беремо найважчих хворих, яких не можемо прооперувати самі. Сенс у тому, щоб пацієнтам провести максимально безпечне втручання. Якщо є пухлина, яку можемо видалити, але з великими ризиками, оперуємо з американцями. Тоді можемо показати кращі результати, зменшити ймовірність ускладнень. Для нас це досвід, навчальний компонент. Переймаємо прийоми, нову техніку для операцій.

Частині пацієнтів вартість витратних матеріалів профінансував американський фонд RAZOM for UKRAINE, що допомагає в організації візитів американських колег. А також організація SpineHope, яка сприяє нам у лікуванні сколіозів та інших викривлень хребта. Крім того, ми налагодили стажування наших нейрохірургів у США та ЄС.

2020 року через коронавірус іноземні колеги не приїжджали. Плануємо найближчі візити в травні цьогоріч. Один зі сколіозу, другий – з епілепсії та пухлин головного мозку.

Нас часто запитують, чому фахівці із США витрачають свій час, сили й безкоштовно приїжджають в Україну. Нам важко зрозуміти їхню логіку, бо живемо в країні, що розвивається, страждаємо він недофінансування та безлічі інших труднощів. Нейрохірурги у США працюють у супероснащених лікарнях, мають чудову практику й задоволені своїм фінансовим становищем. Наступним рівнем їхніх потреб стає бажання поширювати свої знання, навчати інших, ділитися досвідом. На Заході це популярно в різних галузях медицини. Не можна оминути й науковий аспект. Іноземці в Україні бачать велику кількість складних запущених випадків, які за розвинутої системи охорони здоров'я трапляються рідко. Тому досвід отримують і вони.

Такі візити для нас цінні. Маємо змогу допомагати пацієнтам із найважчими проблемами в нас удома. Не всі хворі можуть дозволити собі поїхати на лікування за кордон. А ми, лікарі, хотіли б залишитися працювати в Україні й робити це на найвищому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Американські лікарі п'ять років допомагають розвивати українську нейрохірургію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути