понеділок, 06 березня 2017 10:00
EMA

Номер картки – єдине, що можна повідомити телефоном

Номер картки – єдине, що можна повідомити телефоном

Українці масово переходять на карткові розрахунки. Здається, можна лише порадіти – нарешті наша країна приєднується до технологічного прогресу у платіжній сфері. Але ложка дьогтю у цій бочці меду таки є – нашою цікавістю до карткових розрахунків повним ходом користуються шахраї: виманюють у нас реквізити карток та іншу секретну інформацію і крадуть гроші з рахунків.

Найчастіше злодії обманюють довірливих держателів карток за допомогою телефону. Схема проста: вам дзвонять, представляючись кимось авторитетним або обіцяючи легкі гроші, видурюють у вас дані платіжної картки та код підтвердження операції з банківського sms-повідомлення і знімають із рахунку кошти. Цей вид шахрайства називається вішингом – від англійських слів: voice – "голос"; phone – "телефон"; fishing – "рибалка". До речі, як свідчить статистика, 76% держателів карток, яким подзвонили шахраї-вішери, повірили байкам злодіїв, видали секретну інформацію і в результаті втратили кошти. Як не потрапити у пастку?

По-перше, пам'ятати, що нікому і ні за яких обставин не можна повідомляти термін придатності картки, тризначний код безпеки CVV2/CVC2 на зворотному боці картки та одноразові паролі, які надходять у банківських sms-повідомленнях. По-друге, якщо у вас по телефону питають УСІ реквізити картки та/або банківські паролі, одразу закінчуйте розмову – вас точно турбують шахраї.

Злодії розігрують багато різних сценаріїв, прикидаючись ким завгодно: від працівника СБУ до волонтера. А останнім часом почастішали випадки шахрайства, де головну роль грає так званий "покупець товару", який, як правило, шукає своїх жертв серед тих, хто дає оголошення про продаж чогось на сайтах типу OLX. Другий розповсюджений сьогодні вид телефонного шахрайства – під приводом перерахування якихось виграшів чи матеріальної допомоги від благодійників або волонтерів. Що об'єднує всі ці випадки? Те, що вам обіцяють зарахувати на картку гроші (чи то плату/передоплату за придбаний товар або надану послугу, чи то виграш у лотерею, чи то благодійну допомогу) і стверджують, що для цього потрібні всі реквізити картки, а на додачу ще й код підтвердження з банківської sms-ки. Так ось: запам'ятайте, що для зарахування коштів на вашу картку людині достатньо знати тільки її номер! Жодні інші дані – ні термін дії картки, ні тризначний код безпеки на її зворотному боці – для цього не потрібні. Якщо у вас спитали щось, крім номеру, негайно закінчуйте розмову – це шахраї!

"Найчастіше жертвами кібершахраїв на сайтах оголошень стають молоді мами, – розповідає Раїса Федоровська, керівник EMA Academy, створеної Українською міжбанківською асоціацією членів платіжних систем ЄМА. – Злодії користуються тим, що молоді жінки, які виховують малих дітей, зазвичай заклопотані та менш уважні, а тому легко стають жертвою обману. При цьому, як правило, саме матусі розміщують оголошення про продаж товарів: виставляють то коляски, то ліжка, то дитячі комбінезони чи черевики. Як діють шахраї? Телефонують, представляючись покупцем, і кажуть, що настільки зацікавилися товаром, що готові негайно заплатити ледь не всю суму (чи внести передоплату), просять назвати всі реквізити картки для зарахування коштів. Втім, останнім часом шахраї зрозуміли, що люди стали обачнішими, тому спочатку злочинці просять лише номер картки. А тоді за кілька хвилин телефонують і просять назвати ще й термін дії картки та тризначний код безпеки на зворотному боці – буцімто без цього кошти з якихось причин не зараховуються. Вищий пілотаж – коли вдруге вам телефонує вже не сам "покупець", а нібито "представник банку". Сюжет розмови приблизно такий: "ми бачимо, що вам перераховують кошти, але без усіх реквізитів картки платіж не пройде". Повторюємо: це обман! Щоб платіж пройшов – будь від кого: від покупця вашого товару на сайті типу ОLX чи за оголошенням у реалі, від замовника ваших послуг через інтернет або, наприклад, через газету, від волонтерів чи благодійного фонду, від організаторів лотереї тощо, – достатньо номера картки".

Як діяти, коли ви підозрюєте, що з вами розмовляють шахраї? "Одразу припинити розмову, – нагадують головне правило безпеки представники Асоціації ЄМА, яка зараз за підтримки Державного департаменту США реалізує в Україні Національну програму сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків Safe Card. – Якщо ж ви не зорієнтувалися вчасно і все-таки повідомили шахраям секретну інформацію, негайно зателефонуйте в банк і заблокуйте картку, а потім зверніться із заявою до кіберполіції. Це можна зробити онлайн – на сайті www.cybercrime.gov.ua".

Зараз ви читаєте новину «Номер картки – єдине, що можна повідомити телефоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути