вівторок, 18 квітня 2017 10:18
EMA

Ліміти на картці: надійний спосіб зберегти ваші гроші

Ліміти на картці: надійний спосіб зберегти ваші гроші
Встановлення лімітів на картку не дозволяє шахраям украсти у вас значну суму

2016 року злочинці вкрали з карткових рахунків українців більше 339 мільйонів гривень, видурюючи реквізити карток по телефону, заманюючи нас на шахрайські сайти, встановлюючи злодійські пристрої на банкомати. Цю загрозливу цифру оприлюднила Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем, яка за підтримки Державного департаменту США реалізує у країні Національну програму сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків Safe Card. 2015 року "дохід" шахраїв був аж у чотири рази меншим – 84,36 млн грн. Так, злочинці стають більш "просунутими" і технічно підкованими, але в тому, що їм вдалося "розбагатіти" аж настільки, є трохи й нашої вини – ми досі легковажимо, користуючись картками. Нерідко ігноруємо навіть такий простий, але ефективний спосіб захистити свої кошти, як карткові ліміти.

От скажіть – у вас є обмеження на зняття готівки у банкоматі? А ліміт на розрахункові операції в інтернеті? Сподіваємося, що хоча б половина наших читачів відповість на запитання ствердно. Адже саме встановлення лімітів на картку не дозволяє шахраям украсти у вас значну суму, навіть якщо вони спромоглися заволодіти вашою карткою або дізналися її реквізити. Так, вони можуть поцупити з вашого рахунку певну суму (саме ліміт), але не розживуться чимось більшим.

"На тому, щоб я встановила ліміт на операції в інтернеті, наполіг чоловік, – розповідає киянка Олена. – Обрали суму 100 гривень – на стільки я зазвичай поповнюю мобільний рахунок у мережі. Минулого місяця цей ліміт допоміг нам врятувати від шахраїв 2000 гривень. Злодій зателефонував мені, представившись працівником банку. Сказав, що злочинці нібито дізналися реквізити моєї картки і служба безпеки її заблокувала, а щоб з'ясувати, що сталося, і розблокувати картку, я маю назвати її реквізити. Розхвилювавшись, я не подумала, що телефонувати може шахрай, і назвала всі дані. А через кілька хвилин після дзвінка "з банку" прийшла sms-ка, що з картки спробували переказати 2000 гривень, але операція неуспішна, бо перевищено ліміт. Я занепокоїлася і зателефонувала в банк. Виявилося, що ніяка служба безпеки нічого не блокувала, карткові реквізити я повідомила злодіям, і вони спробували обікрасти мою картку. Але спрацював ліміт – операція не пройшла. Я одразу заблокувала картку, і всі гроші залишилися цілими".

"Кілька тижнів тому у маршрутці злодій порізав мені сумку і вкрав гаманець, – говорить Ганна Миколаївна із Сум. – Там лежали пенсійна картка і папірець із ПІН-кодом. Так, я знаю, що його не можна тримати поряд із карткою, але код ще був новим, я ніяк не могла його запам'ятати, записала і поклала в гаманець. Ото, мабуть, крадій зрадів, побачивши такий подарунок долі. Але сильно "розбагатіти" у нього не вийшло. Коли я отримувала картку у банку, дівчинка-консультант умовила встановити ліміт на зняття грошей у банкоматі. Поставили 300 гривень. Це і врятувало. 300 гривень крадій все-таки встиг зняти, доки я помітила, що гаманець украли. Зателефонувала в банк, щоб заблокувати картку. Але півтори тисячі гривень вдалося зберегти. Я тепер усім сусідкам та подругам кажу, що треба сходити в банк і поставити ліміт. Береженого й Бог береже".

Спочатку ліміти встановлює банк – коли видає вам картку, на ній вже "запрограмоване" певне обмеження (наприклад, на картці "Універсальна" від "ПриватБанку" це денний кеш-ліміт – на зняття готівки у банкоматі – у розмірі 5000 гривень). Але далі управляти лімітами ви будете самі: ви обиратимете, на які саме операції будуть обмеження (на зняття готівки у банкоматі, на розрахунки у торговельній мережі чи на оплату товарів і послуг в інтернеті). Ви вирішуватимете, якою має бути сума обмеження і за який період.

Тільки не думайте, що ці обмеження завдадуть вам великого головного болю – у разі необхідності ви легко, швидко, безкоштовно і в будь-який час доби можете підвищити розмір ліміту. Причому у вашому розпорядженні одразу декілька способів: через систему інтернет-банкінгу або зателефонувавши до служби клієнтської підтримки банку – як вам зручніше. Нічого складного! Так, це займе хвилину-дві, але допоможе уникнути великих збитків. Сьогодні фахівці особливо наголошують на встановленні лімітів на розрахунки у мережі – зі зростанням популярності інтернет-платежів в Україні, на жаль, зростає і "цікавість" злодіїв до цих операцій. Тобто це саме той випадок, коли, береженого Бог береже.

Якщо ви припускаєте, що вам доведеться часто змінювати обмеження, радимо знайти час, щоб зайти на сайт вашого банку й вивчити, за допомогою яких інструментів і яким чином це робиться на вашій картці, тобто де знаходиться потрібна опція на сторінці інтернет-банкінгу. Вивчивши інструкцію, ви зможете без проблем керувати лімітами, не телефонуючи до кол-центру банку – раптом це вас трохи напружує.

Зараз ви читаєте новину «Ліміти на картці: надійний спосіб зберегти ваші гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути