четвер, 27 серпня 2020 15:24

Жулинський підтримав Загороднього на посаду президента Академії наук

  Академік Анатолій Загородній родом із селища Велика Багачка на Полтавщині. Його наукова діяльність пов'язана з Інститутом теоретичної фізики імені Миколи Боголюбова. Фото: nas.gov.ua
Академік Анатолій Загородній родом із селища Велика Багачка на Полтавщині. Його наукова діяльність пов'язана з Інститутом теоретичної фізики імені Миколи Боголюбова. Фото: nas.gov.ua

Директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка, академік 80-річний Микола Жулинський найкращою кандидатурою на посаду президента Національної академії наук України вважає її віце-президента Анатолія Загороднього, 69 років.

Про це Жулинський заявив в інтерв'ю газеті "День".

"Після відходу Бориса Патона треба подумати, як рухатися вперед. Програма Анатолія Завгороднього, нинішнього віце-президента НАН України, мені видається найбільш реалістичною, придатною для реалізації у кризовій ситуації, в якій перебуває держава. Найперше тому, що вона передбачає реалізацію напрацювань, які вже здійснила НАН у плані реформування академічної наукової сфери", - каже Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Любив грати в шахи та "підкидного"

Зауважує, що в Україні є проблема консолідацію суспільства і формування національної ідентичності. Останні президентські вибори показали, що люди не мають глибинного усвідомлення, що для них головне. Переважає прагматичний і конформістський підхід до важливих політичних питань. Суспільство не мислить категоріями відповідальності за державу, майбутнє, за те, що треба самим вирішувати долю України, а не лише сподіватися на когось із сусідів, або міжнародні валютні фонди.

"У нас ще переважає синдром тоталітарного мислення, закладений комуністичною системою: а, що мене з того буде. І це найбільша наша біда. Не думають, що буде далі з державою, як розвиватиметься і як я в цьому процесі можу допомогти країні? Мойсей водив по пустелі людей 40 років. Думаю, що за років 10 наша держава розквітне", - додав Микола Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вчені беруть участь у міжнародному проєкті з дослідження космосу

Обрати нового президента Національної академії наук України мали навесні цього року. Через коронавірусну кризу процес відтермінували. Президента НАН обирають на загальних зборах раз на п'ять років шляхом таємного голосування. Участь у ньому беруть академіки, члени-кореспонденти НАН та інші науковці, яких загалом понад 700. Приблизною датою зібрання називають кінець вересня - початок жовтня.

Серед кандидатів на посаду президента є п'ятеро академіків: Владислав Гончарук, 79 років, учений у галузі фізики, хімії, біології. Сергій Комісаренко, 78 років, академік-секретар відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України. Володимир Семиноженко, 70 років, науковець у галузі фізики, матеріалознавства та надпровідних матеріалів. Анатолій Загородній, 69 років, віцепрезидент НАН, доктор фізико-математичних наук. Богдан Данилишин, 55 років, доктор економічних наук, ексміністр економіки України.

Наприкінці червня на сайті НАН було оприлюднено виборчі програми кандидатів. У більшості йдеться про необхідність реформування НАНУ, покращення стану української науки та необхідність структурової та фінансової оптимізації.

Зараз ви читаєте новину «Жулинський підтримав Загороднього на посаду президента Академії наук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути