четвер, 20 липня 2017 16:23

Жорстока смуга перешкод: назвали причини проблем із реєстрацією електронних заяв

Жорстока смуга перешкод: назвали причини проблем із реєстрацією електронних заяв
З електронної бази зникли заяви вступників. Фото: galinfo.com.ua

До закінчення вступної кампанії залишилося менше тижня. Абітурієнти зареєстрували понад 144 тис. електронних кабінетів і подали більш як півмільйона заяв у вузи. Утім багато цьогорічних випускників досі не можуть подати заяви у вищі навчальні заклади. Причина - збої у роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Цього року, як і минулого, вузи приймають заяви через інтернет. Торік система працювала з перебоями, зависала через великий наплив вступників. Саме тому цьогоріч електронну реєстрацію почали за два тижні до вступної кампанії. У Міносвіти запевнили, що проблеми усунули і онлайн-система витримає навантаження.

Заяви міністерства Е-систему від перебоїв в роботі не вберегли. Одні вступники не і досі можуть зареєструвати персональний кабінет та подати заяви. Заяви інших з Е-системи зникли. За підрахунками, анулювали дані 40 тис. абітурієнтів. Крім того, невідомим чином змінилися бали деяких абітурієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не дешеве задоволення: скільки коштує диплом у столичних вузах

Виявилося, тому є кілька причин. Чи не найбільша проблема - вірус Petya.A. Під час кібератаки з міркувань безпеки ввели тимчасові обмеження у роботі ЄДЕБО. Це вплинуло на функціонування особистого електронного кабінету абітурієнта.

"Частина інформації, яку вступники в своїх кабінетах подавали до системи, не збереглася у системі", - заявив директор департаменту вищої освіти Міносвіти Олег Шаров.

Несправності також пов'язані з новим програмним забезпеченням для подачі заяв. Воно обійшлося у 9 млн. грн.


На всі освітньо-кваліфікаційні рівні – молодший спеціаліст, бакалавр та магістр – подали близько 897 тисяч заяв від 290 тисяч абітурієнтів

"Система допрацьовується на ходу, але це краще, ніж те, що у нас було раніше", - каже перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець.

Некоректність даних в особистих документах вступників стало ще однією з причин виникнення проблем при реєстрації заяв на вступ до вузу. Це - розбіжності в особистих даних вступників, сертифікатах, атестатах. Серед типових помилок - пропущені апострофи, чергування "і"/"и", розбіжності в одну літеру. Крім того, деяких атестатах не змінювали назву школи "декомунізованого" населеного пункту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, скільки цьогорічних випускників навчатимуться на бюджеті

Більшість помилок уже виправили, кажуть у Міонсвіти. Абітурієнтам, у яких анулювали заяви, на електронні пошти надіслали відповідні листи-повідомлення. Майбутні студенти повинні повторно зареєструвати свої заяви до університетів.

Вступникам, у яких залишися такі проблеми, дозволили подавати документи у паперовій формі. Утім для цього в присутності представника приймальної комісії вузу перевірять неможливість створення електронного кабінету.

У Міносвіти пообіцяли "не залишити жодного вступника за бортом" вступної кампанії.

"Права жодної особи, яка має право на вступ до вищого навчального закладу, не повинні бути порушені. Навіть якщо доведеться ухвалювати якісь екстраординарні рішення", - каже Володимир Ковтунець.

12 липня Україні розпочалася вступна кампанія. До 29 липня абітурієнти можуть подавати заяви до вузів. Процес подання заяв до вузів відбувається в електронному вигляді. Терміни подання документів різняться залежно від умов вступу. Якщо прийом на бакалаврат відбувається на основі співбесіди, іспитів чи творчих конкурсів, то прийом документів завершується 20 липня.

Зараз ви читаєте новину «Жорстока смуга перешкод: назвали причини проблем із реєстрацією електронних заяв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути