четвер, 13 липня 2017 10:47

Повідомили, скільки цьогорічних випускників навчатимуться на бюджеті

Повідомили, скільки цьогорічних випускників навчатимуться на бюджеті
Загальний обсяг державного замовлення - 212,3 тис. місць. Це на 17,5% менше ніж було минулого року. Фото: Еспресо.TV

Кабінет міністрів затвердив обсяги державного замовлення на 2017 рік. Рішення ухвалили на засіданні Уряду.

Нинішнього року зі шкіл випустили 240 тис. учнів. Загальний обсяг державного замовлення - 212,3 тис. місць. Це на 17,5% менше ніж було минулого року. Зменшення обсягу держзамовлення пов'язане із скасуванням рівня "спеціаліста", кажуть у Міносвіти.

"Прощання з рівнем "спеціаліст" в Україні затягнулося. Про необхідність цього говорили ще 10-15 років тому, однак лише ухвалений 2014-го Закон "Про вищу освіту" визначив, що останній прийом на спеціаліста відбудеться в 2016 році. Тому цього року відбулося остаточне скасування рівня "спеціаліст" і на нього немає держзамовлення", – повідомив директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Олег Шаров.

Цього року на бюджеті у вузах навчатимуться 82,1 тис. бакалаврів, 57,1 тис. молодших спеціалістів та 62,2 тис. магістрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступна кампанія-2017: у Міносвіти стався збій системи

В аспірантурі безкоштовно навчатимуться 4,4 тис. аспірантів. У докторантурі - 468 докторантів.

Цього року вперше збільшили обсяги державного замовлення бакалаврів на природничі, технічні та аграрні спеціальності. Зменшили кількість бюджетних місць на економіку, право, міжнародне право, туризм та готельно-ресторанну справу.

"Міністерство поступово зсуває пріоритети державного замовлення. Формуючи його, ми спираємося не тільки на попит з боку вступників. Ми орієнтувалися на середньостроковий та довгостроковий Форсайт розвитку економіки України. Збільшення замовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності – це крок до підготовки фахівців для майбутньої економіки України. Крім того, на цих спеціальностях не так просто виправдати витрати на контрактне навчання", - розповідає Олег Шаров.

Крім того, міністерство збільшило кількість бюджетних місць для вчителів-предметників. Це - 7,4 тис. загалом на галузь "Освіта" виділили 12,3 тис. місць.

В Україні розпочалася вступна кампанія. До 29 липня абітурієнти можуть подавати заяви до вузів. Подання заяв до вузів відбувається в електронному вигляді. Вступну кампанію для абітурієнтів, які продовжують навчання у магістратурі, розпочнуть 17 липня. Ці вступники подають документи у паперовому вигляді.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, скільки цьогорічних випускників навчатимуться на бюджеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути