Ексклюзиви
пʼятниця, 10 листопада 2017 15:42

Зелена ГМО-миша, екскурсія у Червоному корпусі та лекція про нанотехнології - стартують Дні науки

У суботу в Україні стартують Дні науки. Вони триватимуть 11-12 листопада у багатьох наукових установах українських міст. Протягом цих днів читатимуть лекції, проводитимуть майстер-класи, екскурсії до музеїв, лабораторій та обсерваторій.

11 листопада в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України на вул. Заболотного, 150 відбудеться лекція "Радіоактивність у морському середовищі". Лектор розкаже про радіонукліди у Світовому океані та їхній вплив на людей, які вживають морепродукти.

"Навколо живуть мільйони мікроскопічних живих організмів. Деякі з них для нас "друзі", деякі нейтральні, а частина – може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Ми розкажемо, чому потрібно мити руки з милом, хто живе у йогуртах та кефірах, які ми п'ємо, та як виглядає світ бактерій у ґрунті, воді та повітрі", - кажуть організатори заходу.

Автор: samgtu
 

Також проведуть майстер-клас зі створення полімерних іграшок та лабіринту, пов'язаного зі штучним інтелектом, у спеціальній комп'ютерній програмі. Організатори покажуть різні наукові досліди та ГМО-мишу. До її організму включили ген зеленої флюоресценції медузи. Тому у синьому та ультрафіолетовому діапазоні випромінювання тварина світиться зеленим.

Цього ж дня в Інституті кібернетики на просп. Академіка Глушкова, 40 проведуть безкоштовні екскурсії. Покажуть розроблений в інституті 3D-принтер та процес друку на ньому.

Організують екскурсію до комп'ютерного кластеру СКІТ (суперкомп'ютер для інформаційних технологій). Це кілька незалежних обчислювальних машин. Такий обчислювальний кластер дозволяє зменшити час розрахунків порівняно з одиночним комп'ютером, розбиваючи завдання на паралельно виконувані гілки. Вони обмінюються даними через мережу.

А в Археологічному музеї і кафедрі археології та музеєзнавства КНУ ім. Шевченка на вул. Володимирській проведуть екскурсії "Коридорами Червоного корпусу". Вони розпочнуться об 11:00, 13:00 та 15:00. Учасники екскурсій також матимуть змогу спробувати себе у ролі дослідника.

"Під керівництвом досвідчених науковців зробіть свої перші кроки у захопливий світ археології. На вас чекає справжнісінька робота на розкопці. За допомогою головного робочого інструменту - лопати - ви дізнаєтесь, де знаходять археологічні артефакти та що відбувається зі знахідками після розкопок", - повідомляють організатори.

Автор: dni-nauky.in.ua
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 найпопулярніших наукових міфів

У суботу в 1-му корпусі Києво-Могилянської Академії на лекціях розкажуть про наукову революцію, альтернативні джерела енергії, нанотехнології та термоядерну енергетику.

В Інституті математики НАН України на вул. Терещенківській можна буде випробувати себе у головоломках, математичних змаганнях та спробувати пояснити парадоксальні результати фізичних експериментів.

О 13:20 прочитають лекцію "Ми те, що ми споживаємо". Лектор пояснить, чому важливо робити покупки свідомо та розкаже про товари для чоловіків і жінок, фаст-фуд і паперове пакування.

11 листопада в Астрономічній обсерваторії та Астрономічному музеї КНУ ім.Т Шевченка об 18:00 та 19:30 проведуть оглядову екскурсію найстарішою обсерваторією Києва. Також прочитають лекції про зародження Всесвіту, гравітаційні хвилі та геоінформаційні технології.

Дні науки - науково-популярний захід. Його проводять у різних містах України. Вперше відбувся у листопаді 2003-го. Тоді захід провели науковці Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України та популяризатори науки з порталу "Моя наука". Мета акції - познайомити з українськими науковцями, дослідницькими лабораторіями та досягненнями української науки.

Зараз ви читаєте новину «Зелена ГМО-миша, екскурсія у Червоному корпусі та лекція про нанотехнології - стартують Дні науки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути