четвер, 21 червня 2018 15:38

Відеоігри визнали хворобою: як вона розвивається і які її симптоми

Залежність від відеоігор внесли у каталог захворювань Всесвітньої організації охорони здоров'я. Патологічний потяг до ігор офіційно визнали самостійним діагнозом. Його встановлюють, якщо людина має нездоровий потяг до ігор не менше року.

Що таке відеоігрова залежність

"Залежність від відеоігор — одна з форм психологічної залежності. Це бажання якомога більше часу проводити за грою. Якщо такої можливості немає, людина має поганий настрій, у неї з'являється дратівливість. Такі люди більше часу проводять у віртуальному світі, ніж у реальному", - каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Вперше про шкоду відеоігор заговорив 1982-го міністр охорони здоров'я Сполучених Штатів Еверетт Куп під час свого виступу в Західному психіатричному інституті клініки Пітсбургу. Після його промови цю тему підхопили ЗМІ, почали писати наукові статті та проводити різні дослідження. На початку 80-х відеоігри були дуже популярними в Америці, а зали ігрових автоматів стали центрами дитячої злочинності.

Інтерес до відеоігор за останні десять років різко підвищився, кажуть британські психологи з Оксфордського університету. Поява смартфонів зробило відеоігри доступними всюди і завжди. У країнах Європейського Союзу іграми захоплюється дві третини дітей і дорослих. У Британії 38% дорослих регулярно проводять час за комп'ютерними іграми. У Франції - 64%, у Німеччині - 56%.

"За різними оцінками в Україні від 13 до 16 мільйонів геймерів. З них від 8 до 10 мільйонів - захоплені гравці", - каже Дмитро Базилевич із Country Manager Wargaming в Україні.

Як розвивається залежність

Людина, яка захоплюється відеоіграми, ігнорує зовнішні події, погано адаптується до реального життя.

Фахівці виділяють три стадії ігрової залежності.

1. Стадія легкого захоплення

Людина пограла у відеогру кілька разів. Входить "у смак". Їй подобається сюжет гри і комп'ютерна графіка. Геймер більше часу проводить у віртуальному світі, ніж спілкується з друзями і родичами.

2. Стадія захоплення

У людини найбільша потреба — гра у відеоігри. Якщо вона не має постійного доступу до відеоігор — з'являються почуття, схожі на муки наркомана. Геймер шукає шляхи усунення перешкод, які заважають грати в ігри.

3. Стадія залежності або соціальної дезадаптації

Людина відривається від соціуму, усамітнюється у собі. Крім того, геймер може перестати одержувати задоволення від ігор. Це провокує депресію, яка призводить до конфліктів у сім'ї і на роботі.

Симптоми ігрової залежності

Відеоігрова залежність має фізичні та психологічні симптоми. Розвивається швидше, ніж алкоголізм. Достатньо півтора року. Залежність від ігор сильніша від інтернет-порнографії.

Перший прояв психологічних симптомів — відчуття ейфорії під час гри. Людина все більше часу проводить у віртуальному світі, починає ігнорувати друзів і родину. У неї часто з'являється відчуття порожнечі, депресії, роздратованості поза грою. Людина зловживає психостимуляторами: кавою і різними енергетиками.

Один із фізіологічних симптомів — оніміння і зниження чутливості пальців, сухі очі та болі у спині. З'являються втома, мігрень, відсутність апетиту і розлади сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці анонсували створення комп'ютерної гри

Школярі, граючи у відеоігри, самостверджуються. Вони реалізують свої здібності у віртуальному світі, замість реального. Відеоігри деформують особистість, стирають відчуття реальності.

Як не стати ігровим зомбі

Найбільш схильні до ігрової залежності невпевнені у собі люди. Особи, які мають низьку самооцінку і труднощі у спілкуванні.

"Часто ігрова залежність виникає на тлі незадоволення життям або психологічних проблем. Тому не варто грати під час депресій або негативних змін у житті. Відчуття самотності також може спровокувати надмірне захоплення відеоіграми. Дефіцит реального спілкування і відсутність яскравих емоцій змушує людей шукати його у віртуальному світі", - каже Наталія Носаль.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярна відеогра отримає книжкову версію

Серед дітей та молоді варто проводити профілактичні бесіди. Наводити приклади, де подібна залежність руйнувала життя.

Не варто грати у відеоігри довго і без перерви. Обмежувати час сидіння у віртуальному світі до 1-2 год. на день. При кожній слушній нагоді слід відволікатися від гри і перемикатися на заняття творчістю або спортом.

Як лікувати залежність від відеоігор

Залежно від стадії ігрової залежності, на її лікування можуть піти місяці чи навіть роки. Якщо стадія початкова — досить бесід із психологом. Фахівець зможе показати усю красу реального життя і ефемерність віртуального.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завзятих геймерів тепер будуть вважати психічно хворими

Якщо людина перебуває на другій-третій стадії ігрової залежності, окрім консультацій з психологом, необхідне медикаментозне лікування. Спеціаліст після обстеження може призначити психотропні препарати, антидепресанти.

Іноді при лікуванні використовують сімейну психотерапію — коли члени сім'ї підтримують геймера, проводять разом більше часу.

Торік Всесвітня організація охорони здоров'я в 2018 році запланувала опублікувати оновлений міжнародний класифікатор захворювань. Попередня редакція цього документа датується травнем 1990 року. Чорновий варіант класифікатора вже опублікований.

Зараз ви читаєте новину «Відеоігри визнали хворобою: як вона розвивається і які її симптоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути