неділя, 05 серпня 2018 14:05

Велика мала дитина: чому виникає чоловіча "безхребетність"

За останні 15 років в Україні у 22 рази зросла кількість матерів-одиначок. Кожна п'ята дитина народжується не в шлюбі. Виховання дитини не у повній сім'ї впливає на психологічне здоров'я дитини, кажуть фахівці.

Батьки, які втратили емоційний контакт з синами, зазвичай не можуть його відновити до кінця життя, пише у своєму блозі психолог В'ячеслав Халанський.

"Відсутність батька в житті хлопчика розглядають як психологічну травму. Вона має більш руйнівні наслідки, адже мова йде про його маскулінну ідентифікацію - хлопчик не зможе компенсувати це в стосунках з мамою. У той час як дівчинка зможе отримати свою ідентичність у стосунках з нею", - пише фахівець.

Чоловіки, які виросли без теплих емоційних відносин з батьком, частіше переживають непевність у собі. У дорослому житті вони мають занижену самооцінку, підвищену тривожність і відчуття провини. Такі чоловіки частіше проявляють агресію і суїцидальну поведінку.

Автор: anonymous-barber
  Чоловіки, які виросли без теплих емоційних відносин з батьком, частіше переживають непевність у собі.
Чоловіки, які виросли без теплих емоційних відносин з батьком, частіше переживають непевність у собі.

"Про таких чоловіків іноді говорять "ні риба, ні м'ясо" або "безхребетний". Натомість хлопчики, які мали хороший емоційний контакт з батьком, проявляють у дорослому житті ассертивну поведінку - впевнено і наполегливо йдуть до поставленої мети. Ассертивність розуміється чоловіками без контакту з батьком в дитинстві, як агресивна і не прийнятна поведінка. Самозамкнутість формується у результаті того, що світ для хлопчика був позбавлений безпеки. Для дитини, що росте без батька, але матір'ю, це схоже на життя без одного ока, руки або ноги. Тобто - це нездатність повноцінного існування", - додає фахівець.

Часто порожнечу заповнюють курінням, алкоголем, надмірним переглядом порнофільмів, захопленням комп'ютерними іграми. Такі чоловіки можуть самостверджуватися за рахунок інших, проявляти на них агресію і проявляти саморуйнівну поведінку - розлучення, часта зміна партнерів тощо.

Хлопчику, чоловікові потрібен батько-герой. В іншому випадку без батька-героя чоловік прирікає себе на поразку

"Кожен хлопчик очікує почути від батька фразу з фільму "Підкорювач хвиль": "Неважливо підеш ти підкорювати гігантську хвилю чи ні, я тебе все одно люблю, незважаючи ні на що". Це те, заради чого живе хлопчик, а потім і дорослий чоловік. Якщо він не чує це від іншого чоловіка, тоді чоловік залишається "незавершеним", дорослим хлопчиком у дорогому костюмі", - пише Халанський.

Виправити ситуацію на краще допоможуть чоловічі види спорту. Варто розвивати стосунки з іншими представниками сильної статі, оскільки "безхребетним" легше спілкуватися з жінками. Фахівець радить вибратися зі своєї черепашки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як залучити батька до догляду за дитиною

"Спочатку це буде виглядати "кострубато", але це важливо робити. Потрібно пробувати знаходити нових друзів. Друзі - це ті, з ким ви можете говорити про почуття вільно. Спробуйте сформувати образ чоловіка, який вплинув на вас найбільше. Подумайте, за що ви могли б подякувати батькові зараз. Це допомагає встановити невидиму емоційний зв'язок", - радить психолог.

Якщо самостійно справитися з проблемою не вдається, варто звернутися до фахівців.

Зовнішній світ дитина сприймає через двох людей - матір і батька. До 2-3 років у хлопчика сильний емоційний зв'язок з матір'ю. У віці 3-7 років у батько допомагає йому ідентифікувати себе як чоловіка

Зараз ви читаєте новину «Велика мала дитина: чому виникає чоловіча "безхребетність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути