Ексклюзиви
субота, 15 липня 2017 07:20

Вчені назвали тварин, які виживуть до "кінця світу"

Вчені назвали тварин, які виживуть до "кінця світу"
При кінці світу деякі тварини виживуть. Фото: Бігмір

Тихоходки, найвитриваліші істоти на Землі, здатні дожити до "кінця світу", коли Сонце повністю вичерпає запаси водню, перетвориться на червоного гіганта і поглине Землю.

Про це заявляють британські вчені в статті, опублікованій в журналі Nature.

"Якщо ми не створимо систем планетарної оборони, люди будуть залишатися вкрай уразливим видом тварин. Навіть невеликі зміни в умовах проживання можуть знищити нас. З іншого боку, тихоходки практично невразливі для таких загроз. Можливо, що і на інших планетах є приклади настільки ж живучих істот. Якщо на Землі є тихоходки, то хто знає, що може жити в глибинах космосу?" - заявив Альвес Батіста з Оксфордського університету (Велика Британія).

У 2007 році вчені зробили дивне відкриття, аналізуючи дані, зібрані російським біосупутником "Фотон-М3": виявилося, що тихододки, невеликі безхребетні, далекі родичі раків і комах, здатні виживати дуже довгий час у відкритому космосі і навіть розмножуватися в умовах повної невагомості і відсутності їжі та води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через глобальне потепління падатимуть літаки

Коли вчені почали підраховувати і вивчати гени тихоходок, їх чекав великий сюрприз - понад 6,5 тисяч ділянок ДНК з 38 тисяч генів (18%) були "запозичені" ними у інших організмів. Велика частина отримана від бактерій-екстремофіл, але при цьому в геномі тихоходок також присутні гени рослин, грибів і архей. Нещодавно вчені виявили, що клітини тихоходок містять в собі унікальні білки, які захищають їх від смертельних доз радіації.

Вчені розглядали три основних типи загроз для життя на Землі - падіння великих астероїдів, вибухи наднових і гамма-спалаху. Як засвідчили розрахунки, жодна з цих подій не зможе погіршити умови на нашій планеті на настільки, що на ній не залишиться навіть тихоходок.

Джерела гамма-спалахів "потрібної" потужності, як зазначають планетологи, повинні перебувати на відстані не більше ніж 40 світлових років, що також неможливо, адже в найближчих околицях Землі немає великих зірок, здатних породити подібні катастрофічні події.

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали тварин, які виживуть до "кінця світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути