Ексклюзиви
пʼятниця, 14 липня 2017 07:25

Через глобальне потепління падатимуть літаки

Через глобальне потепління падатимуть літаки
Потепління клімату завадить злітати кожному третьому літаку Фото: senfil.net

Потепління клімату завадить злітати кожному третьому літаку. Такі невтішні прогнози зробили вчені з Колумбійського університету (США).

Ці проблеми можуть виникнути через повітря, завдяки якому літак, злітаючи, набуває підйомної сили. Нагріваючись, воно розширюється. При цьому, його щільність зменшується. А в розрідженому повітрі крила втрачають свою підйомну силу, повідомляють у журналі Climatic Change.

Такі перспективи загрожують скасуванням третини рейсів по всьому світу. Вчені Колумбійського університету (США) впевнені, що в іншому випадку – з літаків доведеться зливати паливо, знімати багаж або пасажирів. У 2015 році вони провели невелике дослідження і з'ясували, що скасування рейсів особливо загрожує в американських аеропортах: Денвер, Фенікс, Ла-Гуардія і аеропорту імені Рональда Рейгана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальні американські літаки-розвідники прибули в Україну

У новому дослідженні вони перенесли ці висновки ще на 15 найбільших аеропортів світу – в Європі, Близькому Сході, Китаї та Азії.

"Результати нашого дослідження показують, що обмеження по вазі можуть виявитися несподіваними витратами для авіакомпаній, і вдарити по авіаційним перевезенням в усьому світі", — вважає керівник наукової групи Етан Коффель.

Науковці стверджують: якщо глобальне потепління продовжуватиметься з такими ж темпами, то на окремих типах літаків у найспекотніші дні доведеться позбавлятися 4% злітної ваги.

У мережу виклали унікальні кадри з перших тестових польотів нового літака Ан-132D. Відео з'явилось на сервісі YouТube. Авіаконцерн "Антонов" розробляє літак спільно з компаніями із Саудівської Аравії. Новий літак Ан-132 відрізняється від попередника Ан-32 новими технічними, економічними та льотно-технічними характеристиками: вантажопідйомність збільшена на 23 відсотки, дальність польоту в 1,72 раза вища при перевезенні 6 тонн вантажу, вища паливна економічність.

Зараз ви читаєте новину «Через глобальне потепління падатимуть літаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути