четвер, 21 грудня 2023 09:12

Урбаністика, дизайн одягу та історії про науковиць: які освітні проєкти цікавлять українську молодь

Станом на 2023 рік лише 28% працівників у галузях науки та технологій – жінки, згідно з даними Massachusetts Institute of Technology. Це не означає, що ці сфери більше цікавлять чоловіків. Однак дуже часто – через брак прикладів для наслідування, власні стереотипи або ж упереджене ставлення суспільства – жінки просто не йдуть в ці галузі.

В Україні з такими упередженнями бореться, зокрема, проєкт STEM is FEM. Його команда створює освітні активності та інформаційні кампанії, аби українські дівчата дізнавались більше про STEM-професії, знайомились з жінками, які в них працюють, та пробували власні сили в напрямках, що традиційно вважають чоловічими.

Автор: The Village Україна
  Команда проєкту STEM is FEM створює освітні активності та інформаційні кампанії, аби українські дівчата дізнавались більше про STEM-професії
Команда проєкту STEM is FEM створює освітні активності та інформаційні кампанії, аби українські дівчата дізнавались більше про STEM-професії

Як зазначає голова проєкту Єлізавета Коренко, сьогодні багато експертів говорять про те, що у сферах науки та технологій бракує кадрів. Разом з тим, існує мало ініціатив, націлених на те, аби заохотити молодь йти навчатися цих спеціальностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська "солдат Джейн": перша жінка пройшла курс Сил спецоперацій

"Аби отримати висококваліфікованих фахівців завтра, потрібно дати їм знання сьогодні. Адже брак експертів не з'являється на моменті працевлаштування – він з'являється тоді, коли молодь не йде опановувати певні спеціальності. Саме тому для нас важливо створювати освітні ініціативи для школярок та студенток і розказувати їм про STEM-професії – напрямки, де жінки представлені найменше", – розповіла Коренко.

Сергій Токарєв, IT-підприємець та ініціатор STEM is FEM, зазначає: у 2023 році проєкт показав високі результати.

"Цьогоріч ми отримали понад чотири тисячі заявок на участь в активностях проєкту, і це – великий успіх. Команда активно працює над тим, аби якомога більше громадян здобували знання у галузі урбаністики: дізнавались, якими є наші міста та якими вони можуть бути, що у них варто зберегти, а що – вдосконалити. На нас всіх чекає багато роботи у повоєнній відбудові країни, тож важливо вже сьогодні залучати молоде покоління до відновлення українських міст", – зазначив Токарєв.

Оскільки за майже два роки великої війни теми урбаністики та повоєнної відбудови стали важливими як ніколи, команда STEM is FEM реалізувала освітній курс "Урбаністика". Протягом чотирьох місяців 50 дівчат вивчали основи містобудування та архітектури та паралельно розробляли власні проєкти з відбудови громадських місць у зруйнованих українських містах. У квітні 2023 року учасниці презентували свої розробки. Найкращі десять робіт були доопрацьовані командою професіоналів і запропоновані для реалізації на місцях. А для того, щоб якомога більше українців(-ок) могли дізнатися про те, чим живуть міста та як зробити їх комфортними та безпечними для всіх, за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України STEM is FEM створили освітній серіал, який тепер можна переглянути на Дія.Освіта.

Урбаністика була не єдиним фокусом діяльності проєкту. У вересні команда, разом з брендом жіночої білизни brabrabra, провела перший від початку повномасштабного вторгнення освітній модуль "Легка промисловість". Протягом двох днів дівчата-учасниці слухали виступи мотиваційних спікерок та експерток індустрії, дізнавалися про дизайн та виробництво одягу, а також розробляли власні міні-колекції білизни.

Разом з онлайн-медіа Speka STEM is FEM запустили "Наука: жіночі голоси" – подкаст про дослідниць, які змінили світ. У кожному епізоді ведучі та запрошена гостя-експертка говорять про видатну героїню-вчену: які відкриття вона здійснила та які перешкоди подолала на своєму шляху.

Неформальна освіта важлива для того, аби молодь всебічно розвивалась в обраній сфері, наголосила Єлізавета Коренко. Різні формати активностей, знайомство з експертами(-ками) галузі та спілкування з однолітками зі схожими інтересами – все це допомагає занурюватися в обрану спеціальність та обирати той напрямок, який найбільше цікавить людину. Інколи дівчата доєднуються до однієї відкритої лекції проєкту – і відкривають для себе галузь, з якою пов'язують життя.

Зараз ви читаєте новину «Урбаністика, дизайн одягу та історії про науковиць: які освітні проєкти цікавлять українську молодь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути