Ексклюзиви
субота, 24 вересня 2022 07:06

Уперше за математичними розрахунками відкрили планету
5

Нептун став першою планетою, відкритою завдяки математичним розрахункам
Фото: kerchtt.ru
Німецький астроном Йоганн Готфрід Галле відкрив восьму планету Нептун
За своє відкриття Урбен Левер'є був обраний членом Паризької академії наук і в 1854 році став пожиттєвим директором Паризької обсерваторії
Генріху д'Аресту належить методологія пошуку Нептуна шляхом порівнювання поточного неба з його атласним зображенням
Планету Нептун відкрили останню

24 вересня 1846 року німецький астроном Йоганн Ґотфрід Ґалле відкрив восьму планету Сонячної системи - Нептун.

Це сталося після відкриття планети Уран 1781-го. Тоді астрономи звернули увагу на аномалії планети в її орбітальному русі, проте тривалий час не могли пояснити їх. Лише 1834 року англійський астроном Томас Гассі висловив гіпотезу, що це може бути результат гравітаційного впливу ще однієї, досі невідомої планети.

1843-го студент Кембриджського університету Джон Адамс зайнявся розрахунками орбіти гіпотетичної планети на підставі даних спостережень за Ураном, систематизованих директором Грінвічської обсерваторії Джорджем Ейрі. Зроблені за два роки розрахунки Адамс передав Ейрі 30 вересня 1845 року, проте вони не викликали жодного інтересу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світу загрожує кліматична катастрофа - ООН б'є на сполох

Паралельно пошуки зауранової планети велись і у Франції. Влітку-восени 1845-го математик Урбен Левер'є виконав розрахунки для пояснення невідповідності руху Урану орбіті, яка мала б бути згідно з законами Кеплера. З листопада 1845 року по червень 1846-го він опублікував дві статті на цю тему, проте ніхто з французьких астрономів не зацікавився розрахунками Левер'є. 28 червня він звернувся до Ейрі з проханням почати пошуки нової планети. Незважаючи на те, що Левер'є у відповідь отримав відмову, пошуки невідомої планети почалися в Англії 29 липня на підставі не досить точних розрахунків Джона Адамса.

18 вересня Левер'є написав листа асистенту Берлінської лабораторії Йоганну Галле, який разом зі студентом Генріхом д'Аррестом розпочав спостереження 23 вересня, у вечір того ж дня, коли отримав листа. Через кілька годин, зразу після опівночі, вони виявили у вказаному Левер'є сегменті неба зірку, яка була відсутня в найновішому атласі зоряного неба. Продовживши спостереження наступного вечора, 24 вересня 1846 року, з допомогою потужнішого телескопа, Галле і д'Арест пересвідчилися, що нове небесне світило має видимий диск і рухається згідно з розрахунками Левер'є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астроном-початківець зафіксував великий об'єкт, що врізався в Юпітер

За пропозицією Левер'є нова планета була названа Нептуном. Всього лише через 17 днів був відкритий і його перший супутник - Тритон. Нептун став першою планетою, відкритою завдяки математичним розрахункам, а не шляхом регулярних спостережень.Це остаточно підтвердило правильність геліоцентричної системи Коперника й універсальність закону всесвітнього тяжіння Ньютона.

За своє відкриття Урбен Левер'є був обраний членом Паризької академії наук і 1854 року став пожиттєвим директором Паризької обсерваторії. На його честь були названі кратери на Марсі й Місяці, кільце Нептуна й астероїд. Такої ж честі удостоївся і Йоганн Галле, який 1851-го став директором обсерваторії і професором університету в Бреслау - теперішньому Вроцлаві. Генріх д'Арест, якому належить методологія пошуку Нептуна шляхом порівнювання поточного неба з його атласним зображенням, 1858 року став професором і директором обсерваторії Копенгагенського університету. На його честь названі кратери на Місяці, Фобосі (супутник Марса) і астероїд.

Міжнародний астрономічний союз виключив зі списку планет Сонячної системи Плутон. Це дев'яте за розміром і масою космічне тіло, яке обертається навколо Сонця.

24 серпня 2006 року Плутон отримав статус карликової планети. Його також внесли до списку малих тіл.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за математичними розрахунками відкрили планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути