Ексклюзиви
четвер, 12 листопада 2020 18:50

Указ президента Зеленського суперечить закону - в Академії держуправління проти приєднання до університету

Указ президента Зеленського суперечить закону - в Академії держуправління проти приєднання до університету
О 10:30 відбулася пресконференція НАДУ. Фото: Дар'я Гергель

Сьогодні в УНІАН о 10:30 відбулася прес-конференція "Національна академія державного управління при Президентові України: бути чи не бути?"

5 Листопада Президент України видав указ, за яким академія переходить до сфери управління Міністерства освіти і науки України. На сайті голови держави опублікували повідомлення, зокрема, що академія державного управління увійде до складу КНУ імені Тараса Шевченка.

Відстояти честь академії приїхали доктор наук державного управління Олександр Пухкал, професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Ростислав Марчук, завідувач кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою, кандидат юридичних наук Юрій Мельник, народний депутат 8-го скликання, кандидат наук з державного управління Олена Бойкота та Василь Куйбіда – професор кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом НАДУ, професор, президент НАДУ. Онлайн під'єднались директор Інституту публічного управління та адміністрування Ія Дегтярьова і директор Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Сергій Серьогін.

"Уже давно точаться дискусії, чи може Президент утримувати такий заклад. Нам невідома істинна причина цього указу. Але для колективу академії це болючий удар. Головний заклад системи підготовки державних службовців передати в структуру класичного університету. Як так можна? У багатьох країнах світу є урядові заклади, але ніколи не було такого, що їх передавали до системи загальної вищої освіти", — каже доктор наук із державного управління Олександр Пухкал.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що така колаборація з КНУ імені Тараса Шевченка піде на користь академії.

"Якщо Володимир Зеленський не хоче, щоб академія була при Президентові, відповідно її можна зробити автономним закладом з окремим бюджетним фінансуванням з боку держави, або закладом, підпорядкованим Кабінету міністрів, як у більшості європейських сторін", — каже Gazeta.ua завідувач кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою Юрій Мельник.— Указ і опубліковане повідомлення президента суперечать закону. Трудовий колектив подумав, що відбувся збій у роботі сайту, що це всього лише помилка."

У більшості публікацій офіційних видань йдеться, що академію до складу університету передали на прохання КНУ імені Тараса Шевченка.

"З цього можна зробити висновок, що завтра Київський національний університет імені Тараса Шевченка, не дай Боже, запропонує додати до їх складу, наприклад, академію Служби безпеки України або Київський політехнічний інститут, то що їх також віддадуть?"— каже завідувач кафедри Юрій Мельник.

Представники Національної академії державного управління при президентові України попереджають про негативні наслідки від передання їхнього навчального закладу до складу університету.

"Відбудеться знищення системи підготовки держслужбовців. Наразі у президентському закладі 11 кафедр, які реалізують навчальний, науково-дослідний, експертно-аналітичний потенціал. Після колаборації їх знищать. Навіть якщо нас спочатку заведуть як окремий структурний підрозділ, то кафедри розчиняться серед інших факультетів звичайного університету", — говорить спікер Юрій Мельник — Здається, всі забули, що держслужбовці — дорослі люди. Вони не будуть навчатися з 17-літніми юнаками, які щойно прийшли після школи. Освітні програми нашого закладу заточені під людей, які мають досвід роботи управління. Наші студенти — практики. Їм треба розповідати проблематику, як розв'язувати проблеми держави. Цього не розповіси студентам класичного вузу. Це інший рівень. Відповідно, в нас заберуть випускників державного управління і змусять вчити цих дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський передав президентську академію університету Шевченка

Юрій Мельник повідомив Gazeta.ua, що академія має теплі робочі стосунки з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Викладачі національного університету є частими експертами на випускних іспитах в академію. Але працювати як одна структура вони не можуть, бо мають різні завдання й способи реалізації навчальних цілей.

Національну академію державного управління при президентові України утворили 1995 року. Вона є головним державним вищим навчальним закладом України з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

Зараз ви читаєте новину «Указ президента Зеленського суперечить закону - в Академії держуправління проти приєднання до університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути