Ексклюзиви
вівторок, 10 квітня 2018 13:18

Вчені дізналися, як брови вплинули на еволюцію людини

Вчені дізналися, як брови вплинули на еволюцію людини
Моделі черепів людини сучасного типу і Гейдельберзької людини.Фото: Paul O'Higgins, University of York

Зменшення масивних надбрівних дуг у древніх людей сприяло соціалізації. До такого висновку прийшла група археологів і антропологів з університету Йорка у Великобританії.

Пол О'Хіггінс і його колеги перевірили три гіпотези про роль надбрівних дуг в житті наших предків, повідомляє Nature Ecology&Evolution.

Одна з версій свідчить, що великі кістки брали на себе частину навантаження при відкушуванні і пережовуванні грубої первісної їжі. Інша версія говорить, що масивні надбрів'я утворилися в результаті з'єднання кісток черепа, що утворюють очну ямку. Фахівці порівнюють цей процес із утворенням літосферних плит Землі. Третя теорія говорить, що розмір надбрівних дуг служив ознакою агресивності та домінуючого положення їх носіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали знімки тревел-фотографа ХІХ століття

Для цього антропологи створили тривимірну модель черепа Гейдельберзької людини, що жила 125-300 тис. років тому. Цей вид є найближчим предком людини. Фахівці встановили, що зусилля, що передається на надбрів'я при роботі щелепного апарату, є невеликим і не залежить від їх величини.

Біологи прийшли до висновку, що надбрівні дуги були одним з ознак статевого диморфізму і згладилися в результаті соціалізації древніх людей і зниження рівня їх агресивності.

Як приклад О'Хіггінс привів домінантних самців мандрилів, чиє привілейоване становище в зграї підкреслюють яскраво-сині горби по сторонам носа. Зі зменшенням рівня агресії дуги згладилися, а брови отримали велику рухливість і змогли висловлювати більш широкий спектр емоцій. Це сприяло розвитку спілкування і прогресу древніх людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В озері знайшли стародавній замок, збудований до нашої ери

Зовнішній вигляд кроманьйонця відновила команда французьких вчених з університету Версаль-Сен-Кантен-ан-Івелін. Кроманьйонці жили понад 28 тис. років тому, повідомляє N+1.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дізналися, як брови вплинули на еволюцію людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути