середа, 17 березня 2021 14:40

Учені з'ясували, де може розташовуватися вся вода на Марсі

Учені з'ясували, де може розташовуватися вся вода на Марсі
Під поверхнею планети може знаходитися кількість води, яка дорівнює половині обʼєму Атлантичного океану. Фото: NASA

Учені дійшли висновку, що вся вода на Марсі може розташовуватися під поверхнею планети. Учені порівняли швидкість, з якою волога могла покинути атмосферу, із прогнозованою кількістю води, яка колись була на поверхні планети.

За допомогою моделювання та даних із зондів і марсоходів дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту з'ясували, що від 30% до 99% кількості води на Червоній планеті зникло з її поверхні в результаті гідратації земної кори. Тобто вода опинилася замкненою в породах, пише The Verge.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили найкраще місце для життя на Марсі

Робота аспірантки кафедри геології Єви Шеллер показала, що переважна частина втрати води сталася в період між 3,7-4,1 млрд років тому. За цей час рідина на Марсі могла бути поглинена мінералами в земній корі. Під поверхнею планети може знаходитися кількість води, яка дорівнює половині обʼєму Атлантичного океану.

Вода спроможна руйнувати гірські породи, що іноді призводить до гідратації мінералів. Гідратовані мінерали поглинають і утримують воду. Наприклад, гіпс, який є мінералом і трапляється в природі Марсу, може утримувати воду до моменту, доки його не нагріти до 100°С.

Гідратація земної кори відбувається і на Землі, але активна тектонічна система плит планети переробляє гірські породи глибоко всередині, нагріваючи їх і виділяючи при цьому воду. Марс не такий геологічно активний, як Земля, що пояснює, чому на його поверхні лише обмежена кількість води. Найочевиднішим свідченням наявності води на Марсі є лід на полюсах планети та в крихітних кількостях в атмосфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA визначили місця для висадки людей на Марсі

У перші секунди після посадки на Марсі ровер Perseverance сфотографував клуби диму задньою камерою. Це наслідки запрограмованого NASA технічного маневру: Sky Crane або "небесний кран", який спустив марсохід на поверхню Червоної планети, полетів убік і розбився, щоб не пошкодити ровер.

Зараз ви читаєте новину «Учені з'ясували, де може розташовуватися вся вода на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути