четвер, 19 серпня 2021 18:47

Світу загрожує кліматична катастрофа. Наслідки вже відчутні

Світу загрожує кліматична катастрофа. Наслідки вже відчутні
Зміна клімату порушить колообіг води в природі. Матимемо зливи в одинх регіонах та засухи в інших. Фото: unsplash.com

У найближчі десятиліття у світі може статися кліматична катастрофа, зумовлена глобальним потеплінням. Наслідки зміни клімату відчутні у всіх частинах планети.

До таких висновків прийшли Міжурядова група експертів з питань зміни клімату.

"Причиною стрімкої зміни клімату є надмірні викиди парникових газів в атмосферу. Якщо людство скоротить викиди до рівня їх природного поглинання принаймні до середини цього століття, то температура поверхні Землі продовжуватиме збільшуватися. Але до 2100 року залишиться на рівні 1-1,8 градуса, порівняно з доіндустріальною епохою, 1850-1900 роки. Якщо ж нічого не зміниться, то до кінця століття глобальна середня температура зросте на 5-7 градусів, що стане катастрофічним для значної частини населення", - йдеться в їхньому звіті.

Зміна клімату помітна в усіх галузях діяльності людей, а також призводить до екстремальних природних явищ. Детальніше про наслідки зміни клімату в коментарі Gazeta.ua розповіла експертка з питань зміни клімату громадської організації "Екодія" Дар'я Лазарєва.

"Від доіндустріального періоду глобальна температура вже піднялася на 1,1 градуса. Якщо досягне позначки 1,5 або 2 градуси, то природні явища, які ставалися в Україні раз на століття, спостерігатимемо щороку. Прикладом може бути недавній шторм у Львові, його називають грозовим коміром. Такий фронт хмар із грозою, зливою та сильним вітром не є типовим для України. Загалом зміниться колообіг води в природі. Що спекотніше, то швидше вона випаровуватиметься. Відповідно будуть частіші й рясніші опади в одних місцях і дужчі посухи в інших", - сказала Дар'я Лазарєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зміни клімату відчуваються швидше, ніж будь-де - посол Великої Британії

Через зміну клімату закислюється світовий океан.

"Саме він здебільшого визначає клімат нашої планети та найбільше поглинає парникових газів і сонячної енергії. Якби цього не робив, то на планеті була б неймовірна спека. Вуглекислий газ вступає в реакцію з водою і в результаті утворюється карбонатна кислота. Поступово її накопичується все більше. Вражає мушлі мідій, устриць, сповільнює формування панцирів у креветок, криля, планктону. Він, до речі, є однією з нижчих ланок харчового ланцюга. Що менше буде планктону, то менше буде і тварин, які ним харчуються. Крім того, закислення відбувається нерівномірно. Живі істоти мігруватимуть у комфортніше середовище. В одних регіонах водна фауна зникне, в інших її буде забагато, що призведе до міжвидової конкуренції та часом канібалізації".

Від зміни клімату вже страждають люди. За даними ВООЗ, 95% смертей від екстремальних температур пов'язані саме зі спекою. Почастішають інсульти, інфаркти тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без буряків, картоплі та з хворобами - як зміна клімату ударить по Україні

"Щоб стримати зміну клімату, маємо зменшити викиди парникових газів. Для цього необхідно вжити цілий комплекс заходів. По-перше, треба скоротити видобуток та спалювання викопного палива, зокрема поступово відмовлятися від вугілля. Слід також менше споживати енергії шляхом підвищення енергоефективності. Наприклад, замінити лампи розжарення на LED, утеплити будинки тощо. Крім цього, необхідно адаптуватися до зміни клімату, бо вона вже невідворотна. У містах потрібно збільшити площу зелених зон", - сказала Дар'я Лазарєва.

Зміни клімату призвели до істотного збільшення кількості лісових пожеж у світі. На українському Поліссі вони, ймовірно, стануть таким же регулярним явищем, яким раніше були паводки. Українські вчені опублікували фото згарища з Чорнобильської зони, де 2015-го і торік пройшли масштабні лісові пожежі.

Частота й площа пожеж у світі зросли настільки, що голова Глобального центру моніторингу пожеж GFMC, професор Йохан Георг Гольдамер вважає, що можна говорити про настання ери вогню – піроцена.

Зараз ви читаєте новину «Світу загрожує кліматична катастрофа. Наслідки вже відчутні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути