вівторок, 10 листопада 2020 16:11

Супутник Юпітера світиться в темряві - вчені

Супутник Юпітера світиться в темряві - вчені
Можливо, що системи візуалізації Europa Clipper зможуть спостерігати світіння з орбіти. Фото: Pixabay

Крижана поверхня Європи, згідно з думкою американських учених, постійно бомбардується електронами, які змушують її злегка світитися.

Це випромінювання залежить від складу льоду, заявили фізики з Каліфорнійського технологічного інституту та лабораторії реактивного руху NASA.

Нове дослідження під керівництвом фізика Мурті Гудіпаті з Каліфорнійського технологічного інституту передбачає, що випромінювання магнітного поля Юпітера може викликати світіння на крижаній поверхні, що покриває Європу, через реакції з хімією льоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені змогли "побачити" темну матерію

"Поверхня Європи постійно отримує потоки заряджених частинок через наявність сильного магнітного поля Юпітера. Ці заряджені частинки високої енергії, в тому числі електрони, взаємодіють з поверхнею, багатою льодом і сіллю, що призводить до складних фізичних і хімічних процесів", — пояснюють дослідники у своїй статті.

Оскільки ми ще не цілком розуміємо хімічний склад крижаного покриву Європи, не ясно, які будуть ці процеси, і ні обсерваторія Кека на Гаваях, ні космічний телескоп Хаббла не зареєстрували цього гіпотетичного світіння, що відбувається досі. Колись у наступному десятилітті ми зможемо краще розглянути це світіння зблизька, коли космічний корабель Europa Clipper відвідає супутник і отримає шанс зафіксувати явище, яке називається електронно стимульованою люмінесценцією.

А поки що в низці експериментів в лабораторії команда Гудіпаті охолоджувала ядра водяного льоду в алюмінієвій трубці, нагріваючи лід до температури ~ 100 K (-173,15 ° C) і піддаючи його імпульсам електронного випромінювання. Коли вони це зробили, лід випромінював світіння, але інтенсивність освітлення залежала від того, які хімічні речовини, крім льоду, були присутні у воді.

"Аналоги льоду Європи випромінюють характерні спектральні сигнатури в видимому діапазоні за впливу випромінювання електронів високої енергії. Ми виявили, що присутність хлориду і карбонату натрію сильно гасила світло, тоді як епсоміт посилював радіаційне світіння льоду", — пишуть автори.

Можливо, що системи візуалізації Europa Clipper зможуть спостерігати світіння з орбіти (близько 50 км над поверхнею) і, аналізуючи спектри, пролити нове світло на хімічний склад льоду Європи, розрізняючи матеріал з областей чистого водяного льоду.

Група міжнародних астрономів знайшла нову планету, яка отримала назву BDR J1750+3809. Це відкриття зробили вперше за допомогою радіотелескопа, повідомляє Sci-News. Планета є холодним коричневим карликом, або зіркою, що не відбулася. Вона розташована у сузір'ї Геркулеса за 212 світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Супутник Юпітера світиться в темряві - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути