середа, 27 січня 2021 15:21

Створили систему, яка контролюватиме мозок завдяки смартфону

Створили систему, яка контролюватиме мозок завдяки смартфону
Технологію можна буде застосовувати в найбільш різноманітних імплантатах - мозкових, серцевих і шлункових. Фото: pixabay

Імплант малих розмірів з системою бездротової підзарядки створили в Корейському інституті передових технологій.

В його основі м'які та біовмісні матеріали, завдяки чому можна довго керувати деякими реакціями мозку без заміни акумулятора, пише журнал Nature.

Нейроімплант обладнаний рамковою антеною, "збирачем" електроенергії та bluetooth-чіпом з низьким енергоспоживанням. Заряджати його можна в умовах змінного магнітного поля, яке безпечно проникає через тканини й генерує електрику всередині пристрою. Неврологи успішно протестували імплант на щурах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збирає врожай з людською швидкістю: створили робота, який допомагає фермерам

Імплантна м'яка оптоелектронна система розробляється для точкової доставки ліків при певних патологіях мозку або лікування їх світловою стимуляцією. В імпланті є мініатюрні світлодіоди, які встановлені на ультратонких датчиках. Завдяки світловим імпульсам можна керувати цільовими нейронами в глибоких шарах мозку ледь не зі смартфона.

За словами винахідників, завдяки бездротовій зарядці можна уникнути розрядженої батареї, що забезпечує безперервність дослідження мозкової діяльності або лікувальної терапії. Технологію можна буде застосовувати в найрізноманітніших імплантах - мозкових, серцевих і шлункових.

Американський винахідник і мільярдер Ілон Маск представив мікрочіп для мозку Link, завдяки якому можна буде підключати мозок до комп'ютера.

Зараз ви читаєте новину «Створили систему, яка контролюватиме мозок завдяки смартфону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути