пʼятниця, 20 січня 2017 11:00

Старші класи навчатимуться за новими програмами

Старші класи навчатимуться за новими програмами

Міносвіти запропонувало до громадського обговорення Типовий навчальний план для 10-11 класів. Він - перший кроком до формування профільної школи. Зміни увійдуть у дію у вересні 2018-го.

"Проект типового навчального плану - важливий крок у плані реформування середньої школи.

Головна ідея цих планів - об'єднання дисциплін у ширші галузі. Зараз маємо багато роздрібнених дисциплін, змісти яких часто дублюють один одного. Крім того, це зменшить академізм у навчальних предметах. Адже у школі вчать багато правил та теорем, натомість з практикою великі прогалини", - розповідає Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти адаптує програми ЗНО для незрячих

У Типовому плані запропонували скоротити кількість обов'язкових предметів - з 22 до 9. Профільність старшої школи дозволить запровадити власні спецкурси та ввести факультативне вивчення додаткових предметів. Також заплановано запровадити у старшій школі інтегровані предмети "Література", "Історія", "Людина і суспільство" та "Математика".

Якщо план ухвалять, то цієї весни для 10-11 класів писатимуть навчальні програми. Друк нових підручників для старших класів заплановано на 2018-2019 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили графік проведення ЗНО

"Зараз система освіти готова до профільності, але треба зробити дуже багато кроків у цьому напрямку. Найбільша проблема, чому план можна не реалізувати у нинішній мережі навчальних закладів. Більшість шкіл настільки маленькі, що в реальності там не можливо створити "профільність". Діти не зможуть обрати собі профіль для навчання. Саме тому питання створення мережі окремих старших шкіл чи укрупнення навчальних закладів залишається відкритою", - каже фахівець.

За словами експерта, інша проблема - брак системи профорієнтації. "У старших класах учні все ще не розуміють, що хочуть далі робити і вивчати. Тому вони не готові обрати для себе потрібний профіль", - коментує аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Старші класи навчатимуться за новими програмами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути