Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 12:00

Шоколад Kit Kat у сумці та бутоньєрка з рожевої гвоздики - які студентські традиції існують у світі

Століттями студенти з різних країн вигадували найрізноманітніші ритуали, щоб урізноманітнити навчання. Ці звичаї передавалися з покоління в покоління. Вони перетворилися у традиції, що існують досі.

Усім знайома традиція "покликати шару" у вікно, посипати заліковку хлібними крихтами або покласти 5 копійок у черевик, щоб скласти іспит на "відмінно". Поширена серед студентів традиція перед іспитом не голитися й не мити голову - можна змити знання. А ще деякі студенти у разі успішного складання екзамену на наступний ідуть у тому самому одязі - на щастя.

Gazeta.ua зібрала студентські традиції у різних країнах світу.

1. У Японії студенти беруть з собою на іспит як талісман шоколадки Kit Kat. Це пояснюють співзвуччям назви шоколаду та японського виразу "kitto katsu". У перекладі з японської це означає "неодмінно перемогти".

2. У португальському Коїмбрійському університеті існує церемонія "спалювання стрічок". Студенти цього вузу мають форму. Це - чернеча ряса і накидка - широка стрічка. Їх колір позначає факультет, на якому навчається студент. Після закінчення вузу студенти у спеціальних горщиках спалюють стрічки. Ритуал символізує закінчення студентського життя.

3. Польські студенти Вроцлавського університету одягають у смішний одяг статую фехтувальника, що стоїть перед закладом. Традицію з переодяганням проводять у ніч перед врученням диплома.

Автор: livejournal
  Фонтан Фехтувальник, Вроцлав.
Фонтан Фехтувальник, Вроцлав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 протести українських студентів, які увійшли в історію

4. В'єтнамські студенти за кілька днів до іспитів не їдять банани. Вони вважають фрукт слизьким. А слово "слизький" у в'єтнамській мовою співзвучне зі словом "провал".

5. Перед іспитами студенти англійського Оксфорду прикріплюють на лацкани піджаків бутоньєрки з різних кольорів. На перший іспит - білу гвоздику, на всі наступні - рожеву. На останнє випробування під час навчання - червону.

6. Серед випускників Джорджтаунського університету в США існує традиція відкручування стрілок з годинника вежі Хілі Хол. Їх відправляють поштою у Ватикан. Керівництво міста під час випускних вечорів посилює охорону біля вежі. Втім раз у кілька років стрілки доводиться шукати на іншому континенті.

Автор: tourister
  Джорджтаунський університет
Джорджтаунський університет

7. У шотландському університеті Сент-Андруст є "академічні батьки". Студенти 3-4 курсів стають "батьками" для першокурсників. Старшокурсники допомагають новачкам освоїтися у середовищі студентів, знайомлять з університетом. У кінці жовтня проходить Raisin Weekend. Першокурсники йдуть до своїх "академічним батьків" у гості на чай чи каву.

8. У вузах Німеччини студенти після лекцій чи семінарів кілька секунд стукають по столах. Такий стук означає, що пара їм дуже сподобалася. Іноді стук символізує закінчення виступу під час конференції чи уроку в школі.

9. Іспанські студенти університету Саламанки, щоб добре здати іспит, шукають жабу. Відшукати зображення земноводного потрібно на орнаменті на будівлі вузу. Це завдання не з простих. Фасад прикрашений медальйоном Католицьких Кролів, зображенням папи, скульптурами Геркулеса і Венери, а також великою кількістю геральдичних щитів і барельєфів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 студентів, які змінили історію

10. Під час сесії на допомогу студентам приходять деякі пам'ятники. Молоді люди вірять, що це принесе успіх на іспиті. У французькій Сорбонні студенти труть туфлі пам'ятника філософу Мішелю Монтеню. У Массачусетсткому університеті - ніс статуї винахідника сучасної фотоплівки Джорджа Істмана. Студенти польського університету імені Адама Міцкевича заради успішної сесії "настрибують" шість кіл на одній нозі навколо пам'ятника поету.

Автор: liveinternet
  Мішель Монтень - французький письменник і філософ епохи Відродження.
Мішель Монтень - французький письменник і філософ епохи Відродження.

Подібні традиції є і в студентів українських вузів. До прикладу, до пам'ятника Григорію Сковороді студенти Могилянки приносять подарунки - зазвичай спиртні напої. Культове місце у студентів-медиків - гранітний бізон біля входу в зоопарк. Найвідполірованіше місце у тварини - інтимне.

Міжнародний день студента встановили на Всесвітньому конгресі студентів у Празі 17 листопада 1946 року. Конгрес був присвячений пам'яті чеських студентів-патріотів. Вони 28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині вийшли на демонстрацію. Німецькі окупанти розігнали демонстрацію. Тоді загинув студент медичного факультету Ян Оплетал. Його похорони переросли в протести.

Зараз ви читаєте новину «Шоколад Kit Kat у сумці та бутоньєрка з рожевої гвоздики - які студентські традиції існують у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути