пʼятниця, 23 грудня 2016 11:03

Сліпим поверне зір штучне око

У Британії виготовили біонічне око, яке відновлює зір сліпим людям.

Система називається Argus II. Завдяки мініатюрній відеокамері і чіпу, який імплантують у задню частину ока, пацієнти, які були сліпі протягом десятиліть, можуть знову бачити.

Експерти випробували Argus II на десяти пацієнтах протягом останніх восьми років. Результат вважають успішним - 68-річний Кіт Хейман із Ланкашира, який жив у темряві протягом 25 років, став одним із перших пацієнтів. У серпні 2009 року його оснастили біонічним оком, передає GoGetNews.

"Провівши майже половину життя у темряві, я тепер можу сказати, коли мої онуки біжать до мене і можу розгледіти мерехтливі вогні на ялинці. Я міг говорити з кимось, а коли той йшов, я не знав і продовжував говорити. Цього більше не відбувається завдяки новій системі ", - каже Хейман.

Argus II являє собою спеціальні окуляри. Там розміщена камера, яка знімає і передає відеозображення в електричні імпульси. Вони передаються бездротовим каналом на електроди, розміщені поверх пошкоджених клітин у задній частині сітківки ока. Ці імпульси стимулюють клітини сітківки, унаслідок чого мозок розпізнає світло. Потім пацієнт вчиться інтерпретувати візуальні візерунки.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як вища освіта впливає на ризик інсульту

Міністерство охорони здоров'я Англії фінансуватиме проект протягом пілотних 12 місяців. І на початку 2019-го уряд вирішить, чи поширювати винахід.

Вартість такого ока - 150 тис. фунтів стерлінгів.

Кілька років тому ізраїльські вчені створили окуляри для сліпих, які допомагають людям орієнтуватися на місцевості, розпізнавати обличчя і навіть читати. Ці окуляри з міні-камерою повідомлять власникові про сигнал світлофора, номер автобуса або склад продуктів на етикетці. Пристрій використовує штучний інтелект для розпізнавання об'єктів і за допомогою звукових сигналів повідомляє про них власникові.
Зараз ви читаєте новину «Сліпим поверне зір штучне око». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути