пʼятниця, 02 грудня 2016 15:01

Українські науковці створили вічну батарейку для мобільників

Українські науковці створили вічну батарейку для мобільників

Київські вчені з Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії Національної академії наук розробили батарейку, яка може працювати 12 років. Новинку вчені представили y Києві в рамках міжнародного конкурсу наукових проектів Sikorsky Challenge 2016, передають "Факти".

За розмірами батарейка відповідає сірниковій коробці. У ній застосована ключова властивість тритію – здатність випромінювати електрони. Отже, батарейка не тримає енергію, a виробляє її. Тому термін роботи батареї обумовлений періодом напіврозпаду тритію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протез руки для бійця створили на 3D-принтері

Автори проекту не дуже розраховують на допомогу держави, тому шукають інвесторів власними силами. Ідеєю зацікавився турецький бізнесмен. Він розпочав переговори з китайськими партнерами, щоб профінансували створення підприємства з виробництва акумуляторів для стільникових телефонів.

За словами одного з винахідників батареї Владислава Кисельова, успіх цього проекту зробить мобільні телефони незалежними від електричних розеток.

Тим часом американські дослідники створили спеціальні сонячні панелі, які вбирають вологу з повітря і перетворюють її на питну воду. Винахід назвали Zero Mass Water. Механізм пристрою функціонує подібно до того, як зерна рису вбирають вологу з солі і роблять її сухою. Крім того, видобуту воду очищають і додають кальцій з магнієм, щоб вона стала схожою на питну.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці створили вічну батарейку для мобільників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути