четвер, 10 вересня 2020 11:36

Природа руйнується небаченими темпами: вчені б'ють на сполох

Природа руйнується небаченими темпами: вчені б'ють на сполох
Популяції диких тварин скоротилися на понад дві третини. Фото: pixabay.com

Популяції диких тварин скоротилися на понад дві третини менш ніж за 50 років.

У новій доповіді Всесвітнього фонду дикої природи сказано, що цей катастрофічний спад не показує жодних ознак уповільнення. Природа руйнується людьми з небаченою раніше швидкістю, пише ВВС.

"Дика природа перебуває у вільному падінні, оскільки ми спалюємо ліси, виловлюємо надмірну кількість риби й знищуємо дикі території, - заявила Таня Стіл, виконавчий директор Всесвітнього фонду дикої природи, - Ми руйнуємо наш світ - єдине місце, яке ми називаємо домом, - ризикуючи своїм здоров'ям, безпекою та виживанням тут, на Землі. Тепер природа посилає нам відчайдушний сигнал SOS, а час іде".

У звіті організації розглянули тисячі різних видів диких тварин з усього світу, за якими спостерігають вчені-екологи. З 1970 року експерти зафіксували в середньому 68-відсоткове скорочення понад 20 тис. популяцій ссавців, птахів, амфібій, рептилій і риб. На думку вчених, таке зниження є явним доказом тієї шкоди, якої людська діяльність завдає світові природи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'явилися нащадки тварин, які вимерли 400 років тому

"Якщо нічого не зміниться, популяції, безсумнівно, продовжать скорочуватися, що призведе до зникнення диких тварин і поставить під загрозу цілісність екосистем, від яких ми залежимо", - заявив доктор Ендрю Террі, директор з охорони природи Лондонського зоологічного товариства, яке також надає фонду дані своїх спостережень.

Пандемія коронавірусу є яскравим нагадуванням про те, як природа і людина взаємопов'язані. Фактори, які, як вважається, призводять до виникнення пандемій, в тому числі втрата середовища проживання, використання і торгівля дикими тваринами, також є одними з рушійних сил скорочення чисельності диких тварин.

Близько пів мільярда тварин загинуло від лісових пожеж в Австралії. Екологи з Сіднейського університету підрахували, що з вересня 2019-го від вогню загинули 480 млн ссавців, птахів і рептилій.

Зараз ви читаєте новину «Природа руйнується небаченими темпами: вчені б'ють на сполох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути