середа, 01 листопада 2023 08:20

Не мала практичної цінності - американці підірвали водневу бомбу

Першу в світі водневу бомбу підірвали американці сьогодні, 1952 року над кораловим островом Еніветок, що входить до тихоокеанських Маршалових островів.

  Водородна бомба "Майк". Фото: Вікіпедія
Водородна бомба "Майк". Фото: Вікіпедія
Через вагу і габарити, а також використання в якості палива для термоядерного синтезу рідкого дейтерію пристрій не мав практичної цінності в якості зброї і призначався виключно для експериментальної перевірки "двоступеневої" конструкції

Водородну бомбу з кодовою назвою "Іві Майк", теоретичну розробку котрої здійснили Едвард Теллер і Станіслав Улам, важив 82 тони, а його потужність складала 10,4 Мт. Це у 500 разів більше, ніж бомба, яку скинули на Хіросіму.

  Вибух «Майк». Фото: Вікіпедія
Вибух «Майк». Фото: Вікіпедія

За хвилину гриб вибуху досягнув висоти близько 35 км, а за годину став до 90 км у діаметрі. Опонентом створення водневої бомби свого часу виступив Роберт Оппенгеймер, один з "батьків" атомної бомби, котрий вважав, що створення подібної зброї лише прискорить гонку озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстаріший астронавт полетів у космос на вісім днів

При обльоті місця вибуху на вертольоті через 60 хв після вибуху, коли радіоактивну хмару віднесло вітром, виявили значну кількість ейнштейнію і фермію, породжених інтенсивним нейтронним потоком в момент спалаху.

  Острови до вибуху водневої бомби. Фото: Вікіпедія
Острови до вибуху водневої бомби. Фото: Вікіпедія

  Острови після вибуху водневої бомби. Фото: Вікіпедія
Острови після вибуху водневої бомби. Фото: Вікіпедія

Наступного року випробування термоядерної бомби провів Радянський Союз, а до кінця 1970-х років вже сім країн мали власні водневі бомби.

Незабаром розвиток термоядерної зброї в США направили в сторону мініатюризації конструкції Теллера-Улама, якими можна було б оснастити міжконтинентальні балістичні ракети і підводні човни. До середини 1970-х років мініатюризація нових версій боєголовок за схемою Теллера-Улама дозволила розміщувати 10 і більше боєголовок в габаритах бойової частини ракет з головними частинами.

Довідка: воднева або термоядерна бомба - тип зброї масового ураження, руйнівна сила якої базується на використанні енергії реакцій ядерного синтезу легких елементів. У термоядерних реакціях виділяється велика кількість енергії. Від ядерної відрізняється потужністю вибуху.

На полігоні на острові Нова Земля вибухнула найпотужніша бомба в історії 30 жовтня 1961 року. Термоядерний заряд потужністю близько 50 Мт розробила у СРСР група фізиків під керівництвом академіка Ігора Курчатова у середині 1950-х років. Для "супербомби" створили носія, але реальні випробовування відклали з політичних міркувань: в "холодній війні" настала пауза.

Зараз ви читаєте новину «Не мала практичної цінності - американці підірвали водневу бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути