понеділок, 30 жовтня 2023 08:25

Ударна хвиля тричі обійшла земну кулю - вибухнула найпотужніша бомба в історії

На полігоні на острові Нова Земля вибухнула найпотужніша бомба в історії 30 жовтня 1961 року.

Термоядерний заряд потужністю близько 50 мегатонн розробила у СРСР група фізиків під керівництвом академіка Ігора Курчатова у середині 1950-х років. Для "супербомби" створили носія, але реальні випробовування відклали з політичних міркувань: в "холодній війні" настала пауза.

Микита Хрущов пожартував, що спочатку передбачалося підірвати 100-мегатонну бомбу, але заряд зменшили, щоб не побити всі вікна в Москві. Спочатку бомба АН602 не мала назви. Пізніше її охрестили "Цар-бомба" або "Кузькіна мать" - це назва з'явилася під враженням відомого висловлювання Хрущова: "Ми ще покажемо Америці кузькіну мать".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як скидали бомби на Київ - відео з німецьких літаків

1961 року почався новий виток "холодної війни". Підготовлений Ту-95В - носій бомби, зі спеціальним термозахисним покриттям білого кольору і бомбою на борту, пілотований екіпажем на чолі з льотчиком Дурновцовим, узяв курс на Нову Землю, архіпелаг в Північному Льодовитому океані між Баренцовим і Карським морями.

  Місце скидання "цар-бомби". Фото: Вікіпедія
Місце скидання "цар-бомби". Фото: Вікіпедія

Бомбу скинули з Ту-95В з висоти 10,5 тис. м, а вибухнула вона на висоті 4,5 тис. м. Екіпаж отримав дозу радіації. Потужність вибуху склала від 75 до 120 мегатон.

  Ядерний "гриб" від вибуху цар-бомби. Фото: Bestfacts.com.ua
Ядерний "гриб" від вибуху цар-бомби. Фото: Bestfacts.com.ua

Ядерний "гриб" вибуху піднявся на висоту 64 км. Ударна хвиля від вибуху тричі обійшла земну кулю, а електромагнітні випромінювання вибуху стали причиною перешкод радіозв'язку протягом однієї години.

  Масштаби найпотужніших бомб в історії. Фото: politinform.su
Масштаби найпотужніших бомб в історії. Фото: politinform.su

"Цар-бомба" найпотужніший вибуховий пристрій за всю історію людства. Крім зовнішньополітичних і пропагандистських міркувань її створення вкладалося в концепцію розвитку стратегічних ядерних сил СРСР. Вона зводилася до того, щоб - не женучись за кількісним паритетом з США в ядерних боєприпасах і засобах їх доставки - домогтися достатнього для "гарантованої відплати з неприйнятним рівнем шкоди для супротивника" в разі його ядерного нападу на СРСР.

  "Цар-бомба". Фото: LiveJournal
"Цар-бомба". Фото: LiveJournal

17 січня 1966 року неподалік іспанського містечка Паломарес зіткнувся американський стратегічний літак B-52 та літак-отримувач КС-135. В наслідок катастрофи загинуло 7 чоловік екіпажу та були загублені 4 термоядерні бомби. Одна з них впала в море, решта — розсіялись по узбережжю. Кожна з бомб мала потужність 1,4 мегатонн у тротиловому еквіваленті.

Зараз ви читаєте новину «Ударна хвиля тричі обійшла земну кулю - вибухнула найпотужніша бомба в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути