середа, 10 жовтня 2018 07:25

Назвали найдивніші планети Всесвіту
5

Космічна обсерваторія "Кеплер" виявила безліч екзопланет, які обертаються навколо зірок, які сильно відрізняються від нашого Сонця.

Через це багато планет називають Кеплер. більшість з відкритих екзопланет - холодні шматки скелі, що обертаються навколо віддалених невідомих зірок, передає pl.com.ua.

Іноді виявляють планети, які досить дивні, щоб зацікавити навіть найвибагливішого астрофізика. Називають п'ятірку найвідоміших.

Крижана куля

Планету OGLE-2016 BLG-1195Lb знайшли на відстані 13 тис. світлових років від Сонячної системи. Температура на її поверхні коливається від -220 °С до -186 °С, тому планету іноді називають "крижаною кулею". OGLE-2016 BLG-1195Lb виявили ​​за допомогою мікролінзування - процесу, використовуваного для виявлення планет, коли вони проходять перед їх зірками. Весь лід на "крижаній кулі" складається з прісної води.

  Планета «Крижана куля». Фото: pl.com.ua
Планета «Крижана куля». Фото: pl.com.ua

Гаряча штучка

Найгарячіша екзопланета, яка коли-небудь була знайдена вченими. Вона поступово зникає. Знаходиться на відстані 650 світлових років від Землі, KELT-9b розташована дуже близько до своєї зірки, а це означає, що одна її сторона постійно повернена до зірки, а інша - ні. Цей газовий гігант приблизно в три рази більше розміру Юпітера і буквально палає, його температура становить 4315 °С. Це більше, ніж температура більшості зірок, і майже досягає температури на поверхні Сонця - 5505 °С.

  Планета «Гаряча штучка». Фото: pl.com.ua
Планета «Гаряча штучка». Фото: pl.com.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені відкрили нову планету з таємничим сяйвом

Водний світ, що випаровується

Це величезний "водний світ", який в три рази перевищує розмір Земл. Він знаходиться на відстані 42 світлових років від Сонячної системи. Вся вода на Землі становить 0,05 % її маси, а вода GJ 1214b становить 10 % від маси планети. GJ 1214b має океани, які можуть досягати глибини до 1600 км.

  Планета «Водний світ, що випаровується». Фото: pl.com.ua
Планета «Водний світ, що випаровується». Фото: pl.com.ua

Алмаз

Це велика вуглецева планета діаметром приблизно в п'ять разів більша за Землю і перебуває на відстані близько 4 тис. світлових років від Сонячної системи. Через величезний тиск, викликаний гравітаційними силами планети, вуглець спресувався, утворивши гігантський алмаз. Ця екзопланета обертається по орбіті навколо мілісекундного пульсара PSR J1719-1438. Астрономи вважають, що пульсар колись був масивною зіркою, яка згодом стала "зоряним трупом" після перетворення в наднову.

Подібні рідкісні мілісекундним пульсари імовірно утворюються в подвійних системах, коли велика зірка поглинає свій супутник.

  Планета «Алмаз». Фото: pl.com.uaПланета «Алмаз». Фото: pl.com.ua
Планета «Алмаз». Фото: pl.com.uaПланета «Алмаз». Фото: pl.com.ua

Справжній Татуїн

Є реальним еквівалентом планети Татуїн із фільму "Зоряних воєн". Це пов'язано з тим, що Kepler-16b є однією з нечисленних екзопланет, які обертаються в подвійній зоряній системі. Kepler-16б має масу в 105 разів більшу за земну, а його розмір перевищує нашу планету в 8,5 раз.

  Планета «Справжній Татуїн». Фото: pl.com.ua
Планета «Справжній Татуїн». Фото: pl.com.ua

Ця екзопланета має атмосферу, що складається з водню, метану і невеликих кількостей гелію. Знаходиться приблизно в 200 світлових роках від Сонячної системи. Kepler-16b завершує свою орбіту навколо двох зірок за 627 років.

Астрономи заявили, що відкрили перший екзомісяць за межами Сонячної системи. Він обертається навколо планети, що розташована на відстані 8 тис. світлових років від Землі. Екзомісяць набагато більший за будь-що у нашій у нашій Сонячній системі. Команда науковців ще потребує додаткових даних, щоб підтвердити, що це саме він.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найдивніші планети Всесвіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути