четвер, 04 жовтня 2018 12:02

Науковці відкрили екзомісяць, який більший за все у Сонячній системі

Науковці відкрили екзомісяць, який більший за все у Сонячній системі
Місяць планети Kepler-1625b більший за будь-що в Сонячній системі. Фото: theguardian.com/Dan Durda/Science

Астрономи заявили, що відкрили перший екзомісяць за межами Сонячної системи. Він обертається навколо планети, що розташована на відстані 8 тис. світлових років від Землі.

Екзомісяць набагато більший за будь-що у нашій у нашій Сонячній системі. Команда науковців ще потребує додаткових даних, щоб підтвердити, що це саме він, повідомляє видання Guardian.

Девід Кіппінг і його колега Алекс Тічі з Колумбійського університету, США, зробили це відкриття після аналізу даних з майже 300 віддалених планет, виявлених за допомогою космічного телескопа Кеплера. Планети можна виявити, коли вони проходять перед своєю зіркою під час обертання. Відбувається затемніння світла на тлі світила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли метал, який до того не бачили на Землі

Кіппінг і Тічі помітили дивні аномалії у даних при транзиті газової планети Kepler-1625b, що у кілька разів перевищує розмір Юпітера.

Висновки приголомшили вчених і вони почали за нею спостерігати.

Використовуючи телескоп Хаббл, вони помітили місяць. За оцінками, вага цього місяця становить 1,5% маси його супутньої планети. Наш місяць сформувався за рахунок зіткнення Землі з іншим космічним тілом. Планета Kepler-1625b і його місяць газоподібні, а не кам'яні, тому астрофізикам незрозуміло, як такий місяць міг сформуватися.

Україна вирішила долучитися до освоєння космосу.

Запуск першої української космічної місії відбудеться на початку листопада, кажуть інженери компанії UKRAINIAN SPACE Х. Дату запуску будуть коригувати, керуючись метеоданими.

Зараз ви читаєте новину «Науковці відкрили екзомісяць, який більший за все у Сонячній системі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути