пʼятниця, 19 лютого 2021 13:42

Науковці знайшли спосіб поговорити з людьми, коли ті сплять

Науковці знайшли спосіб поговорити з людьми, коли ті сплять
Коли люди прокинулись, то дехто з них пам'ятав, як проходив експеримент. Фото: pixabay

Науковцям з Європи та США вдалось поговорити з людьми в момент, коли ті спали.

Вони змогли поставити питання, коли люди були в стані усвідомленого сну, у якому людина може керувати його змістом, повідомляє Current Biology

В цей момент перебуває між фазою швидкого сну і неспання. На такий сон здатні люди, які сплять за спеціальною технікою, або мають певні особливості психіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місяць має вплив на сон людини - вчені

В експерименті вчених брали участь 36 людей. Їм прикріпили електроди до голови, щік та області під очима для того, щоб зареєструвати настання фази швидкого сну.

Науковці казали людям команди, а ті виконували їх мімікою або рухами очей. Наприклад, попросили 19-річного хлопця відняти від 8 цифру 6. Він відповів 2, двічі рухаючи очима зліва направо.

Однак, майже в 60% випадків налагодити контакт не вдалося. У 20% – відповіді добровольців були неправильними або нерозбірливими. Чітку й достовірну двосторонню комунікацію вдалося налагодити з 18% учасників.

Коли люди прокинулись, то дехто з них пам'ятав, як проходив експеримент. За їхніми словами, питання звучали ніби закадровий голос. При цьому вони не завжди називали саме ті команди, які їм дійсно давали.

Постійний відпочинок після обіду допомагає підтримувати ментальне здоров'я людини. Науковці в Китаї перевірили режим сну 2214 здорових людей, яким більше як 60 років. 1534 особи регулярно мали пообідній відпочинок від 5 хв. до 2 год., а 680 людей такого не практикували. Згідно з висновками дослідження, короткий сон у 2-й половині дня асоціюється з кращою інформованістю про місце перебування, вербальною плавністю та робочою пам'яттю.

Зараз ви читаєте новину «Науковці знайшли спосіб поговорити з людьми, коли ті сплять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути