пʼятниця, 29 січня 2021 13:45

Місяць має вплив на сон людини - вчені

Місяць має вплив на сон людини - вчені
Місячне сяйво дуже яскраве для людського ока. Фото: pixabay

Місяць може викликати не лише морські припливи та відливи.

Науковці у США дослідили, як фази Місяця впливають на сон людини, пише Science alert.

В експерименті Університету Вашингтона взяли участь 98 жителів 3 громад індіанського народу Тоба в Аргентині. Одна постійно використовує електрику, інша – кілька годин на день, і 3-тя взагалі не має штучного освітлення. Людям дали портативні пристрої, які відстежували режим сну протягом 2 місячних циклів. 1 місячний цикл – це 29,5 днів. У той самий час учені провели таке ж дослідження за участю 464 студентів із Сіетла – сучасного і добре освітленого в будь-який час доби мегаполісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4,5 млрд років тому: вчені з'ясували, як утворився Місяць

Місячне сяйво яскраве для людського ока. Можна вважати, що коли немає іншого світла, то воно може відігравати значну роль в модуляції нічної активності людини. Тому науковці вирішили перевірити гіпотезу про те, що в спільнотах, які не мають доступу до електрики, у повний місяць у людей підвищується нічна активність.

Учасники експерименту з індіанської громади лягали спати приблизно на 30 хв. пізніше, спали на 50 хв. менше вночі перед повним місяцем, коли місячне світло особливо яскраве. Науковці порівняли ці дані з результатами дослідження за участю молодих людей з Сіетла. Виявилось, що їхній режим сну змінювався майже так само. Перед повнею люди лягали спати ще пізніше і тривалість їхнього сну була ще коротша, ніж у жителів індіанської громади.

Дослідники вважають, що цей ефект з'явився ще в доіндустріальну епоху, коли люди намагалися використовувати період максимального яскравого місячного світла для своїх занять, і закріпився в ході еволюційної адаптації.

"Наші відкриття переконливо свідчать про те, що людський сон досі синхронізований з фазами Місяця незалежно від етнічного та соціокультурного походження", – зазначили автори дослідження.

Постійний відпочинок після обіду допомагає підтримувати ментальне здоров'я людини. Науковці в Китаї перевірили режим сну 2214 здорових людей, яким більш як 60 років.

Зараз ви читаєте новину «Місяць має вплив на сон людини - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути