четвер, 29 жовтня 2020 12:43

Науковці виявили в метеориті докази життя

Науковці виявили в метеориті докази життя
Гамбурзький метеорит піддавався впливу космічних променів протягом 12 млн років. Фото: pixabay

Позаземні вуглеводні, сірчисті й азотовмісні сполуки в метеориті, що впав в Мічигані 2018 року, виявила міжнародна група дослідників.

Вчені зробили це завдяки тому, що швидко знайшли уламки небесного тіла недалеко від Гамбурга, штат Мічиган, пише "Новое время".

Метеорит впав 16 січня 2018-го. Вогненну кулю спостерігали і як мінімум 674 свідків із 10 штатів США і з канадської провінції Онтаріо. Атмосферну ударну хвилю зареєстрували кілька інфразвукових датчика в Центральній і Східній частині Сполучених Штатів і шість сейсмометричних станцій як еквівалент землетрусу силою 1,8 бала. Запис вогненної кулі було зроблено декількома камерами спостереження. Кілька фрагментів космічної скелі впали на замерзлу поверхню озер. Завдяки даним метеорадарів вдалося відновити майже 1 кг фрагментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили фото нової галактики, яка народилась від злиття двох інших

"Цей метеорит особливий, тому що він впав у замерзле озеро. Його швидко відновили. Він був чистий. Ми побачили, що мінерали не сильно змінилися, а пізніше виявили, що в ньому міститься багатий запас позаземних органічних сполук", - сказав доктор Філіп Хек, куратор Польового музею і дослідник з університету Чикаго.

Аналіз ізотопів гелію, неону і аргону (3He, 21Ne і 38Ar) показав, що Гамбурзький метеорит піддавався впливу космічних променів протягом 12 млн років. У складі уламків геологи виявили велику кількість вуглеводнів - тобто органічних речовин. Наступними за поширеністю виявилися сіро й азотовмісні сполуки.

"Ці види органічних сполук, ймовірно, були доставлені на ранню Землю метеоритами і, можливо, внесли вклад у розвиток життя на планеті", - додав учений.

Науковці стверджують, що гамбурзький метеорит є хондритом H4 - тільки 4% всіх метеоритів, що падають на Землю в наші дні, відносяться до цього типу. Вони також виявили, що осколки впали з метеороїду розміром 40−60 см і загальною масою 50 кг.

"Цей метеорит демонструє велику різноманітність органічних речовин. Оскільки навколо нього було стільки ажіотажу, кожен хотів застосувати до нього свою власну техніку, тому в нас є незвичайно повний набір даних для одного метеорита. Ви дізнаєтеся набагато більше про метеорит, якщо спробуєте різні зразки", - сказала Дженніка Грір, аспірантка із Чиказького університету.

Зонд OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) підлетів до астероїда Бенну та зробив забір ґрунту з поверхні для відправки на Землю зразків. За 10 с. пристрій повинен був зібрати майже 60 г речовини.

Зараз ви читаєте новину «Науковці виявили в метеориті докази життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути