вівторок, 29 січня 2019 08:21

На Місяці знайшли древній осколок з Землі

На Місяці знайшли  древній осколок з Землі
Утворення породи припадало приблизно на 4-4,1 млрд років тому. Фото: NASA

Група вчених зі Швеції, Австралії та США виявили у грунті на Місяці найдавніший камінь земного походження.

Дослідники провели аналіз одного із зразків ґрунту, який доставила на Землю з Місяця місія Аполлон-14 у 1971 році. Вони переконані, що це може бути найдавніший камінь, який має земне походження, повідомляє Science Alert.

У грунті виявили шматочок кварцу, польового шпату і циркону вагою 2 грами. Такі мінерали рідко зустрічаються на Місяці, проте поширені на Землі. Провівши хімічний аналіз, вчені з'ясували що камінь сформувався в окисленій системі, схожій до Землі, при температурі, як на Землі. А не в умовах температури Місяця. Аби така сполука сформувалася на Місяці, потрібні були б умови, існування яких раніше ніколи не визначали на супутнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили найвірогіднішу гіпотезу зародження життя на Землі

Вчені зазначають, що камінь відлетів із Землі близько 4 млрд років тому, коли у планету врізався астероїд або комета і в космос відправилися безліч уламків. Частина з них могла потрапити на Місяць, оскільки на той час він був майже втричі ближче до Землі, ніж зараз.

Дослідники виявили, що утворення породи припадало приблизно на 4-4,1 млрд років тому. Камінь сформувався під поверхнею Землі на глибині близько 20 км, де він і залишався, доки його не відкинуло його в космос, звідки й дістався до Місяця.

"Це незвичайна знахідка, яка допомагає відобразити кращу картину ранньої Землі і зіткнень, які змінили нашу планету на зорі її життя", - розповів планетолог Девід Крінг з Місячного і Планетарного інституту.

Китайське національне космічне управління (CNSA) опублікувало фотографії, зроблені космічним апаратом "Чаньє-4" при посадці на зворотний бік Місяця.

Зараз ви читаєте новину «На Місяці знайшли древній осколок з Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути