середа, 03 квітня 2019 08:26

МКС загрожує катастрофа: подробиці небезпеки

МКС загрожує катастрофа: подробиці небезпеки
Міжнародній космічній станції загрожує зіткнення з великою хмарою сміття. Фото: vokrugsveta.ua

В кінці березня Індія під час тестування нової зброї збила балістичною ракетою супутник на низькій навколоземній орбіті. Тепер там утворилася хмара небезпечного сміття, яка може зіткнутися з Міжнародною космічною станцією.

Про це повідомив директор Аерокосмічного управління США Джеймс Брайденстайн, виступаючи в штаб-квартирі NASA у Вашингтоні.

Зруйнований супутник важив близько 740 кг і зіткнувся з ракетою на загальній швидкості 9,8 км/с на висоті 282 км над Землею. Сміттєва хмара утворилася з 6,5 тис. частинок більше 5 мм. Ризик, що МКС зіткнеться з уламками знищеного ракетою апарату, виріс приблизно на 44%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США розкрили подробиці проекту з "освоєння Місяця"

Брайденстайн каже, що "жахнувся", коли дізнався що уламки розмірами від 10 см і більше пролетять вище за орбіту МКС. Він стверджує, що з 400 великих фрагментів сміття можна відстежити не більше 60-ти.

Зараз профільні відомства намагаються максимально ретельно засікти хмару уламків і окремі фрагменти, щоб максимально прорахувати ризики забруднення навколоземного простору.

На Міжнародній космічній станції знайшли папку з унікальними матеріалами. У ній були дискети залишені першим екіпажем 20 років тому. Знахідку виявив німецький астронавт і командир МКС Олександр Герст.

Зараз ви читаєте новину «МКС загрожує катастрофа: подробиці небезпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути