пʼятниця, 04 грудня 2020 10:30

Китайський зонд Chang'e 5 повертається з Місяця

Китайський зонд Chang'e 5 повертається з Місяця
Chang'e 5 став першим в історії Китаю космічним апаратом, який успішно злетів з поверхні позаземного об'єкту. Фото: pixabay

З поверхні супутника Землі злетів китайський космічний апарат Chang'e 5 з першими в історії Китаю зразками місячного ґрунту на борту.

Китайські інженери стверджують, що зонд витримав температуру в понад +100°С на поверхні Місяця, пише "Новое время".

Chang'e 5 став першим в історії Китаю космічним апаратом, який успішно злетів з поверхні позаземного об'єкту. Китай запустив зонд 24 листопада. Він включає орбітальний, посадковий, злітний та модуль повернення. 1 грудня Chang'e 5 завершив посадку на північ від піку Рюмкер, розташованого в Океані Бур, на видимій стороні Місяця для виконання завдання зі збору перших для Китаю зразків з надр і поверхні позаземного тіла. Після того, як космічний апарат пропрацював на Місяці близько 19 год., процес збору зразків реголіту закінчився о 22:00 2 грудня за пекінським часом і зразки були укладені в контейнер під злітному модулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що заважає Україні допомогти NASA в дослідженні Місяця

"Радіолокатор проникнення місячного реголіту і інші корисні навантаження, встановлені на космічному апараті, провели наукову розвідку відповідно до плану і надали інформаційну підтримку для збору зразків ґрунту", — зазначили вчені.

Місячні зразки закрили герметично всередині космічного апарату з тим, щоб забезпечити їх збереження у вакуумі і незалежно від впливу зовнішнього середовища в ході повернення на Землю. Після того, як зразки ґрунту були поміщені в спеціальний контейнер, злітний модуль Chang'e 5 відокремився від поверхні Місяця. Очікується, що він завершить безпілотне зближення і стикування з орбітальним комплексом на навколомісячній орбіті, що стане безпрецедентним за складністю маневром.

"Запуск зонда Chang'e 5 — це одна з найскладніших і важких місій в історії китайської космонавтики, а також перша за понад 40 років місія зі збору зразків місячного ґрунту в усьому світі", — заявили в Китайському національному космічному управлінні.

Chang'e 5 — це остання місія в програмі Chang'e з дослідження Місяця роботами. Орбітальні апарати Chang'e 1 і Chang'e 2 були запущені 2007-го і 2010 року відповідно, а Chang'e 3 висадив дует посадкових апаратів на ближню сторону Місяця в грудні 2013 року. А в січні 2019-го дует посадочних модулів Chang'e 4 здійснив першу посадку на незвіданому зворотному боці Місяця. Обидва роботи Chang'e 4 продовжують працювати і сьогодні.

Сподівання про те, що Китай поділиться зразками породи з Місяця, висловило Національне управління США з аеронавтики і дослідження космосу. Якщо це станеться, китайська програма стане корисною для всього міжнародного співтовариства, повідомляє NASA у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Китайський зонд Chang'e 5 повертається з Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути