понеділок, 30 січня 2017 15:58

Як підготуватися до ЗНО без репетитора

На підготовку до ЗНО залишилося чотири місяці. Тестування розпочнеться у кінці травня. Багато майбутніх абітурієнтів вже розпочали підготовку, а хтось тільки думає про це.

На сайтах оголошень за годину репетиторства у середньому просять 150 грн. Наймати репетитора – це найдорожчий спосіб підготовки до вступу. Але чи завжди він досить якісний?

Gazeta.ua поцікавилася, як скласти ЗНО без послуг репетитора.

Юля Юрчик, 22 роки, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка:

- Я готувалась без репетиторів і склала на 780 балів з 800. Важко назвати формулою те, що ти 11 років старанно вчився, був на різних олімпіадах і на виконання домашніх завдань кожен день виділяв 7-8 годин. За рік до здачі ЗНО я почала приділяти підготовці до кожного предмету десь по 2 години в день. Головне в цій справі - систематичність. Найголовніший секрет - ведення конспектів. Це для тих у кого механічна пам'ять, як у мене. До всього потрібно підходити з гумором. Якщо важко щось запам'ятати, наприклад, якусь історичну подію, то потрібно її уявити в якомусь незвичайному контексті або прив'язати до подій зі свого життя. Варто розвивати потужну асоціативність та постійно себе "мотивувати". ЗНО - це прекрасний соціальний ліфт, який може перенести вас у зовсім новий світ, познайомити з людьми, які вас ліпитимуть наступні декілька років. Особливо лінивим я порадила послухати на УouTube лекції Брайана Трейсі - він вам розкаже, як потрібно ставити цілі і їх досягати. Пам'ятайте, кожна прочитана вами сторінка, кожне правило, яке ви вивчили, кожна дата, яку запам'ятали - значно збільшує ймовірність того, що ви станете найкращим у своїй школі, місті, області, країні. Жодне старання не буває безрезультативним.

Катерина Бачинська, 24 роки, Києво-Могилянська академія:

- Зараз існує немало альтернативи, якою можна замінити репетиторство. Ще 6 років тому, коли я вступала, вже можна було через пабліки у соціальних мережах, через книги, буклети і спеціальну літературу готуватися до тестування. Проте репетиторство - це більше як рятувальне коло, яке тебе постійно тримає в тонусі і не дає розслабитись. Врешті, якщо серйозно підійти до питання вступу, то можна завдяки конкретній рекомендованій літературі УЦОЯО та Міносвіти, самому підготуватися. Звісно, якщо ви не вивчаєте предмети з нуля. У мене, наприклад, так трапилося з англійською. Почала її вивчати в 10-му класі, а в 11-му вже було ЗНО. Тому без репетитора було ніяк. Усе ж інше: історія, українська, математика, географія - реально опановується без спеціального "наглядача". Щодо історії, то точно можу сказати, усі тести складаються за підручниками, за якими навчаються у школі - це Власов і Турченко. Плюс, ви можете шукати в інтернеті студентів, які за каву готові будуть поділитися з вами тими знаннями, які отримали протягом навчання. Знаю, що хорошим сайтом, який допомагає у підготовці є "Освіта.ua". Там можна знайти багато корисної інформації. Врешті, коли є бажання, наполегливість і віра у те, що робиш, то можна стати студентом будь-якого вузу. Перевірено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 речей, яких не навчають у школі

Петро Катеринич, 23 роки, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка:

Успішно можна скласти ЗНО і без репетитора. Півкласу мого склали українську мову та літературу на 190-плюс і ніхто навіть не збирався витрачати гроші на репетитора. Тому в сільській місцевості книжечку в зуби, на диванчик і гризи граніт науки. Наша вчителька української, котра щороку готує переможців олімпіад обласного і національного рівня, щотижня збирала нас на додаткові заняття з мови та літератури. Вона робила це абсолютно безкорисно. Це був ніби клуб - ми обговорювали багато цікавих моментів, навіть поза програмних. Я вважаю, що шкільну програму можна цілком опанувати і без репетитора. Знаю людей, котрі вважали заняття з репетитором доброю ідеєю, але це не сильно допомагало підняти їх результат. У першу чергу важливо опанувати матеріал самостійно, розібратися з ситуацією, посортувати все у своїй голові, щоб була можливість "підняти архів", коли потрібно. Жоден репетитор нічому вас не навчить, якщо ви цього самі не захочете.

Автор: Фото з bigmir.net
 

Олеся Ковалевська, 22 роки, Львівський національний університет ім. Івана Франка:

- Я вважаю, що до тестів можна підготуватися самостійно. Головне не лінуватися, мати велике бажання і визначити мету, задля якої ти це робиш. Тоді з легкістю можна успішно скласти ЗНО. Усе залежить від того, який рівень знань в тебе є. Важлива школа, в якій навчаєшся, і предмети, які збираєшся складати. До української мови, літератури та історії України я готувалася самостійно, а до іноземної - з допомогою репетитора. Ті предмети, які у школі абітурієнт вивчає з задоволенням і отримує високі бали, можна скласти самостійно. Для цього варто придбати книги з тестами до ЗНО та в процесі проходження лише довчати не до кінця засвоєні теми. До ЗНО з предметів, які даються важче і необхідні при вступі, можна готуватися з допомогою репетитора. Я б порадила скласти план підготовки і почати готуватися якомога раніше. Треба старатися приділяти підготовці до тестування декілька годин щодня та іноді готуватися з відповідальними однокласниками, які планують складати ті самі предмети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виконувати домашні завдання з дитиною - поради психолога

Маргарита Дикалюк, 22 роки, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка:

- Репетитор - це швидше розкіш, аніж необхідність. З власного досвіду знаю, що можна скласти дуже успішно зовнішнє тестування без репетитора. Варто лише загартувати свою силу волі, акумулювати власні вміння, знання та навички, озброїтися рекомендованими джерелами для підготовки і проконсультуватися зі своїми викладачами. Радитися з викладачами можна, навіть потрібно, і платити за це не варто. Звісно, якщо ти бажаєш, щоб якість підготовки до тестування контролював кваліфікований викладач, то регулярні заняття з репетитором необхідні. Проте варто пам'ятати, що можна зекономити кошти і підготуватися до ЗНО самостійно. Головне розуміти, що тестування ти здаєш для особистісного розвитку, успішного вступу до університету та світлого майбутнього, а не для задоволення примх своїх батьків.

Зараз ви читаєте новину «Як підготуватися до ЗНО без репетитора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути