Ексклюзиви
вівторок, 24 січня 2017 14:27

До реформи школи залучать міжнародних експертів

До реформи школи залучать міжнародних експертів

Впровадити та реалізувати реформу "Нова українська школа" допоможуть експерти з-за кордону. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки.

Залучення експертів необхідне з тих країн, де зміни уже відбулися, кажуть українські експерти. "Будь-яка зовнішня підтримка чи інтелектуальне підживлення реформ - це дуже не погана і потрібна ініціатива. Усе залежить від того, які будуть партнери. Якщо ми будемо орієнтуватимемося на консервативну частину експертного середовища, то нічого хорошого це не дасть. Якщо ми шукатимемо представників авангардної педагогіки, притягнемо в Україну реформаторів, ми візьмемо на озброєння революційний сценарій реформування освіти. Буде таке залучення позитивне чи негативне залежить від того, на кого ми орієнтуватимемося", - коментує для Gazeta.ua освітній експерт, заслужений вчитель України Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських школах пропонують запровадити ЗНО з інформатики

За словами експерта, попри залучення міжнародних фахівців, українська освіта має розвиватися своїм шляхом. "Ми зараз зациклилися на досвіді Польщі чи Фінляндії. Я не думаю, що нам треба копіювати модель школи цих країн чи будь-яких інших. Якщо ми когось наздоганятимемо, поставимо за мету зробити як у Польщі чи Фінляндії, то нічого хорошого з цього не вийде", - каже фахівець.

Потрібно розвивати власну модель "Нової української школи". "За десять років ми зробимо як поляки чи фіни, але за ці десять років вони збудують зовсім іншу школу. Нам треба працювати на випередження. Якщо ми за кимось бігатимемо - ми ніколи нікого не наздоженемо. Тому весь час будемо плестися у хвості", - каже Віктор Громовий.

Міносвіти запропонувало до громадського обговорення типовий навчальний план для 10-11 класів. Він - перший крок до формування профільної школи. Зміни набудуть чинності у вересні 2018-го.
Зараз ви читаєте новину «До реформи школи залучать міжнародних експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути