вівторок, 13 грудня 2016 09:35

Хвастощі- це голод, який дуже складно задовольнити - психолог

Хвастощі- це голод, який дуже складно задовольнити - психолог

Американські науковці після ряду досліджень дійшли висновку, що хвастощі приносять людям більше задоволення, ніж гроші. Бажання хизуватися розвивається із дитинства.

- Людина, яка забагато хизується, має певні проблеми із самооцінкою. Вона не впевнена в собі, а за допомогою хвастощів ніби врівноважує внутрішнє відчуття своєї цінності, доводить, що вона краща за інших, - каже Gazeta.ua психолог Валерія Палій.

Вона розповідає про природу хизування у людей.

Чому людині так важливо довести свою перевагу над іншими?

-Зараз доволі часто зустрічається поняття "патологічні хвальки". У радянські часи це не мало таких масштабів. Тоді була ідеологія рівності – люди в однаковому соціальному положенні. А зараз - безліч можливостей. І щоб чогось досягнути, треба постійно підтверджувати свою значущість. Як правило, патологічне хизування пов'язане із нарцистичними ідеями, коли людині дуже важливо довести іншим, що вона за них краща. Але глибинно за цим стоїть власна недооцінюваність, - пояснює експерт.

До чого може призвести надмірне хизування?

-Такі люди постійно відчувають потребу заслужити прихильність і повагу оточуючих, вип'ячуючи зазвичай якісь свої зовнішні атрибути: дорогі речі, автівки, високі зарплати або досягнення. В результаті цього у них не виходить побудувати повноцінні дружні стосунки, бо люди їх сприймають відповідно. І від цього хвальки рідко коли стають по-справжньому щасливими. Такі люди орієнтовані на результат: вище, краще, швидше, і не отримують задоволення від життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому виникають проблеми в житті - 7 причин

Людина може себе стримувати?

-Хизування – це голод, який дуже важко задовольнити. Коли людина усвідомлює свою таку особливість, варто себе запитати: навіщо це все? навіщо мене так несе? Можливо, відповіді на ці питання щось пояснять і людина почне себе стримувати. В іншому випадку допоможе психолог - проаналізувати свою поведінку зі сторони, зрозуміти якісь свої глибинні переживання.

Як поводити себе з хвальками?

- Глузувати, іронізувати чи "ставити на місце" - не варто. Це тільки ранить їх. Вони важко це переживають. Звісно, можна пожартувати чи підколоти, але треба знати міру. Краще підтримувати самоцінність людини не через якісь статусні речі, а через людські. Наприклад, "я тебе ціную не через твій автомобіль,а тому що ти цікава, хороша людина і це мені важливіше в тобі.

Як уникнути розвитку в собі надмірного хизування?

-Зі схильністю до хизування не народжуються. Це все через виховання. Часто батьки припускаються помилки, коли занадто розхвалюють своїх дітей. Потім діти стають заручниками цих похвал. У них формується рефлекс - "якщо ти будеш кращим, тоді ми тебе любитимемо". І дитина закарбує, щоб її цінували, їй потрібно бути найкращою. А коли так не виходить, у неї розвивається невпевненість.

Як не виховати хвальками своїх дітей?

- Виховувати дитину потрібно з адекватною критикою. Дитина повинна розуміти, що вона є цінністю сама по собі і водночас, така як і всі – із сильними і слабкими сторонами, недоліками. Але критикувати потрібно не особистість, наприклад, "ти недолугий, поганий, нерозумний", а дії – "мені не сподобалось, як ти зробив те", "тобі варто було б вчинити не так", тощо.

Зараз ви читаєте новину «Хвастощі- це голод, який дуже складно задовольнити - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути