пʼятниця, 04 грудня 2020 12:00

Хакери намагалися зламати систему поставки вакцин

Хакери намагалися зламати систему поставки вакцин
Хакери видавали себе за керівника китайської компанії Haier Biomedical, що бере участь у холодовому ланцюгу поставок. Фото: pixabay

Систему поставок вакцин від коронавірусу намагалися зламати хакери через глобальну фішингову кампанію, націлену на систему заморожування при транспортуванні препаратів.

Характер атак говорить про те, що за ними стоїть певна держава, а метою може бути крадіжка як технологій, так і контейнерів із готовими вакцинами, повідомляє IBM.

Спеціалісти з кібербезпеки корпорації IBM виявили кампанію, націлену на холодовий сегмент поставок - організації, що забезпечують збереження препаратів в умовах низької температури. За даними фахівців, хакерська операція розпочалася ще у вересні в 6 країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поставка вакцини від Covid-19 очікується 2021 року - Степанов

Хакери видавали себе за керівника китайської компанії Haier Biomedical, що бере участь у холодовому ланцюгу поставок. Від його імені розсилали електронні листи зі шкідливими вкладеннями, що пропонували ввести облікові дані для перегляду файла. За даними IBM, метою зловмисників був збір даних для подальшого доступу до корпоративних мереж і конфіденційної інформації, пов'язаних із системою поставок вакцин.

Інші наміри хакерів - податкова й митна служба Європейської комісії, система поставок вакцин ЮНІСЕФ. А також компанії, що виробляють сонячні батареї, критичні для зберігання препаратів у регіонах без належного доступу до енергоносіїв, і нафтохімічні підприємства з виготовлення сухого льоду. Завдяки отриманій інформації, зловмисники розуміли процеси поставок вакцин. У перспективі це могло призвести до крадіжок контейнерів із вакцинами для їх подальшого продажу на чорному ринку. Не зрозуміло, наскільки успішною виявилася фішингова кампанія, але IBM попередила про небезпеку уряди й організації, задіяні в поставках. Характер і методи атак вказують, що за ними стоїть уряд певної держави - автономна робота хакерів із такою складною системою малоймовірна. IBM припускає, що подібна хакерська активність пов'язана зі зростанням глобальної конкуренції за поставки вакцин, у яких холодові ланцюги відіграють одну з головних ролей. IBM не уточнює державу, яка могла забезпечити хакерську кампанію.

Соціальні мережі Facebook та Instagram блокуватимуть публікації з дезінформацією про вакцини від Covid-19. Про це повідомив Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Хакери намагалися зламати систему поставки вакцин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути