четвер, 02 травня 2019 08:07

Головну теорію Стівена Хокінга поставили під сумнів

Головну теорію Стівена Хокінга поставили під сумнів
Теорія Стівена Хокінга про велику кількість маленьких чорних дір розміром з протон, може бути невірною. Фото - Еспресо.TV

Теорія Стівена Хокінга про те, що Великий вибух створив велику кількість маленьких чорних дір розміром з протон, може бути невірною.

До такого висновку прийшли Масахіро Такада і його команда з японського Фізико-математичного інституту в Кавлі, які займалися пошуком первинних чорних дір, пише Апостроф.

Вони вважають, що якби теорія Хокінга була правильною, то під час недавніх пошуків чорних дір, які проводилися за допомогою телескопа з цифровою камерою Hyper Suprime-Cam (HSC), вони б виявили безліч чорних дір. Йдеться про камеру, яка дозволила вченим зробити перше в історії зображення чорної діри.

Відзначається, що первинні чорні діри в мільярди разів менші, ніж надмасивні і мають масу, яку можна порівняти з масою Місяця. Крім цього, первинні чорні діри не мають видимої матерії, що світиться. Таким чином вчені шукають їх за дією потужного гравітаційного поля, яке спотворює світло від інших зірок і галактик. Такий ефект має назву мікролінзування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи знайшли галактику-канібала

Такада пояснює, що якби первинні чорні діри становили значну частку темної матерії, то вчені змогли б побачити на знімках близько 1000 сигналів мікролінзування. Однак, більше 7 годин спостереження за допомогою камери HSC за зірками в галактиці Андромеди, дозволили вченим зафіксувати тільки один випадок мікролінзування.

"Мікролінзування є золотим стандартом для виявлення чорних дір або доказів їх відсутності в певній точці простору", - заявив фізик Симеон Берд, який вивчає чорні діри в Університеті Каліфорнії.

У той же час Такада зауважує, що для остаточного висновку необхідно продовжувати аналогічні дослідження.

Радіотелескоп VLA отримав перші чіткі "фотографії" бублика з матерії, що оточує одну з двох надмасивних чорних дір в центрі галактики Лебідь A.

Зараз ви читаєте новину «Головну теорію Стівена Хокінга поставили під сумнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути