четвер, 27 травня 2021 08:17

Facebook назвав найбільших розповсюджувачів фейків у світі

Facebook назвав найбільших розповсюджувачів фейків у світі
Facebook назвав країни, що найбільше розповсюджують фейки. Фото: pixabay.com

Росія, Іран, М'янма, США і Україна стали ініціаторами більшості операцій з дезінформації як всередині країни, так і за кордоном.

Такі висновок зробили у Facebook за чотири роки. Заявляють, що з 2017-го виявили кампанії з дезінформації в більше 50 країнах. Загалом таких операцій було 150, повідомляє The Washington Post.

Росія очолила рейтинг постачальників неправди: за чотири роки там виявили 27 операцій з впливу. З них 15 пов'язані з розташованим в Санкт-Петербурзі Агентством інтернет-досліджень (ІRА) або іншими організаціями, пов'язаними з Євгеном Пригожиним, російським олігархом, що тісно пов'язаний з президентом Росії Володимиром Путіним. Ще чотири російські мережі пов'язані з кремлівськими спецслужбами, а ще дві - з сайтами російських ЗМІ.

Другим в списку опинився Іран з 23 недостовірними мережами.

В останні роки жодна інша кампанія впливу в соціальних мережах не досягла масштабів російської діяльності 2016 року. У 2017-му Facebook виявив велику операцію з впливу, в ході якої російське Агентство інтернет-досліджень піддало 126 млн користувачів політичній дезінформації перед виборами.

З початку 2020 року у Facebook виявили і видалили мережу російської військової розвідки. Вона зосереджувала увагу на Україні і сусідніх країнах. Зокрема створила фейкових персонажів, які працювали на форумах для ведення блогів і в різних соціальних мережах. Деякі з них видавали себе за журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ ліквідувала ботоферму інтернет-агітаторів

Переломним моментом в недавній історії операцій з впливу у Facebook називають період виборів в США 2020 року.

Усе більше гравців узяли приклад з Росії і почали операції з дезінформації в своїх країнах. Сюди належать мережі тіньових фірм зі зв'язків з громадськістю, які іноді дійсно працюють на обидві сторони всередині країни, а також політиків, маргінальних політичних груп і урядів. Скоординовані зусилля з дезінформації стали більш витонченими і дорогими.

"Спершу операції з дезінформації були елітним видом спорту, але тепер в гру входить все більше і більше людей", - каже очільник відділу політики безпеки Facebook Натаніель Глейхер.

Країнами, які найчастіше зазнавали іноземних операцій з дезінформації, стали США, Україна, Великобританія, Лівія і Судан.

Європейський Союз звинуватив Росію та Китай у проведенні цілеспрямованих кампаній із підриву довіри до західних вакцин від коронавірусу. Повідомляють, що обидві країни активно просувають у світі вакцини власного виробництва. ЄС впевнений, що їхня "вакцинна дипломатія" супроводжується фейками та маніпуляціями. Для цього Китай та Росія використовують соцмережі та державні ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Facebook назвав найбільших розповсюджувачів фейків у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути