Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 13:18

Дописав собі один рік, щоб стати космонавтом - цікаві факти про Леоніда Каденюка

Сьогодні, 31 січня, помер перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк. Йому було 67 років.

Астронавт полетів у космос у складі міжнародної експедиції 19 листопада 1997-го. Політ тривав 17 днів.

Gazeta.ua підготувала цікаві факти з біографії єдиного українського космонавта.

1.Леонід Каденюк народився у Чернівецькій області в родині сільських вчителів. Школу закінчив зі срібною медаллю. На четвірку написав випускний диктант з української мови.

2. Щоб вступити до льотного училища, приписав собі ще один рік. Туди приймали з 17 років, а хлопцеві після закінчення школи було 16. Під час проходження комісії у районному центрі зізнався комісару, що для вступу не вистачає одного року. Після хлопчачих вмовлянь той подзвонив у РАГС і попросив виписати нову метрику. "Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо цій молодій людині", - сказав комісар у телефон.

3. 1976-го потрапив у загін космонавтів в групу космічної системи "Буран". Леонід Каденюк стал одним з дев'яти щасливчиків. Їх обрали з кількох тисяч після 2-х місяців жорстких випробувань. Через рік закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію "льотчик-випробувач". З 1979 року - "космонавт-випробувач".

Автор: Сегодня
  Леонід Каденюк поки що єдиний українець, який побував у космосі за часів незалежності України
Леонід Каденюк поки що єдиний українець, який побував у космосі за часів незалежності України

4. З кінця 1970-х до 1990-х років проходив інженерну та льотну підготовку за програмою "Буран" як його командир, космонавт-випробувач та льотчик-випробувач. Проходив підготовку як командир транспортного корабля "Союз-ТМ". Мав підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у галузі біології, медицини, метрології, екології, астрономії тощо. Вивчав радянські та американські космічні кораблі. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків.

5. 1995-го Леоніда Каденюка відібрали в групу космонавтів Національного космічного агентства України. У цьому ж році він прийняв українське громадянство.

Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами

6. Полетів у космос 1997-го на кораблі "Колумбія". В польоті брав участь міжнародний екіпаж. Для цього українець пройшов підготовку до космічного польоту в NASA. На кораблі Каденюк виконував біологічні експерименти та вивчав вплив невагомості на рослини. Під час польоту Леоніда Каденюка у космосі побували тризуб, жовто-блакитний прапор та пролунав гімн Незалежної України.

Автор: WoMo
  Інтернаціональна команда
Інтернаціональна команда

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про академіка Бориса Патона

7. 2006 року Каденюк став членом комісії з питань космічної діяльності. Був радником прем'єр-міністра України з питань авіації і космонавтики. Каденюк - генерал-майор Збройних сил України.

8. Перший український космонавт має чимало нагород. Серед таких - ордени "Золота зірка", "За заслуги" ІІІ ст, "За мужність". Має звання почесного громадянина міста Чернівці.

9. Леонід Каденюк - автор п'яти наукових праць і художньо-публіцистичної книги "Місія – Космос".

Автор: space.com.ua
  Видав книгу  «Місія — Космос».
Видав книгу «Місія — Космос».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три основних відкриття астронома Едвіна Габбла

У Києві у віці 67 років помер перший космонавт України Леонід Каденюк. Це сталося у парку Царське Село. Смерть була раптовою. Каденюк помер до приїзду швидкої допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Дописав собі один рік, щоб стати космонавтом - цікаві факти про Леоніда Каденюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути