пʼятниця, 12 лютого 2021 13:13

Це було потужно - запрацював перший український ядерний реактор

Це було потужно - запрацював перший український ядерний реактор
Запрацював перший український ядерний реактор фото: ukrinform.ua

12 лютого 1960 року в Києві став до ладу 1-й український ядерний реактор ВВР-М.

Реактор мав потужність 10 МВт. Він виробляв ізотопи високої активності. Також його використовували для проведення експериментів у галузі фізики нейтронів і досліджень процесів опромінення матеріалів.

Реактори ВВР-М побудували у Києві 1960 року, у проєкті не вказано термін його експлуатації. Такі реактори після модернізації працюють і зараз. Хоча після численних модернізацій і удосконалень технічні характеристики їх уже різні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбувся політ першого у світі бомбардувальника

Характерною особливістю київського реактора є фіксоване розташування стержнів регулювання системи управління та захисту, що займають центр АКЗ, утворюючи "СУЗівський хрест". Спектри нейтронів у реакторі охоплюють інтервал енергій нейтронів від 10-10 до 20 МеВ.

26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися 2 теплові вибухи, які повністю зруйнували реактор. На даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони 4-го реактора розплавилися. Суміш з розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями. У результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, зокрема ізотопів урану, плутонію, йоду-131 - період напіврозпаду 8 днів, цезію-134 - період напіврозпаду 2 роки, цезію-137 - період напіврозпаду 30 років, стронцію-90 - період напіврозпаду 29 років.

Зараз ви читаєте новину «Це було потужно - запрацював перший український ядерний реактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути