Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2018 20:25

Як тип темпераменту впливає на навчання дитини

Як тип темпераменту впливає на навчання дитини
Виділяють чотири типи темпераменту: холерик, сангвінік, флегматик, меланхолік. Фото: nashamama.com

Початок навчального року стрес для кожної дитини, особливо для першокласника. Для нього у школі все нове - графік, колектив, вчителі, навчання. Звикання дитини залежить від темпераменту і рівня соціалізації дитини, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Фахівці виділяють чотири типи темпераменту: холерик, сангвінік, флегматик, меланхолік.

"Найважче звикнути до навчання дітям, які за типом темпераменту холерики. Це активні, енергій, неспокійні та непосидючі діти. Вони швидко запам'ятовують інформацію, але так само швидко все забувають. Учням важко всидіти на місці, завдання, які вимагають уваги і розміреної роботи, для них складні. Натомість фізичні завдання їм даються легше. Такі діти часто порушують дисципліну на уроці", - пояснює фахівець.

Дітей-холериків варто записати на підготовчі курси при школі, щоб вони вчилися дисципліні. Пристосування до школи полегшать навчання ігровими методами.

"Діти-сангвініки спокійні і товариські. Вони мають багато друзів, часто стають лідерами у класі. Ці учні дисципліновані, легко включаються у роботу. Попри це їм часто не вистачає самодисципліни. Тому школярі часто самостійно не можуть підійти до виконання домашніх завдань", - каже психолог.

Діти-сангвініки дуже часто не доводять розпочату справу до кінця, адже беруться за багато завдань одночасно.

"Флегматики дуже спокійні. Вони - найбільш дисципліновані учні у класі. Сорок п'ять хвилин уроку вони можуть сидіти тихо і спокійно. Годинами займатися копіткою справою. Утім такі діти повільно вмикаються в роботу, не відразу відповідають на питання. Їм потрібний час на те, щоб підготуватися до відповіді, перейти з одного виду діяльності на інший", - додає спеціаліст.

Дитина-флегматик не любить нововведень, довго звикає до нової обстановки і нових друзів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад для батьків першокласників

"Меланхоліки нетовариські, тривожні і повільні. Зміни викликають у них стрес і страх. Учні повільно запам'ятовують інформацію, швидко втомлюються, можуть не витримувати тривалих розумових навантажень. Вони болісно реагують на зауваження вчителя. Будь-яку критику сприймають як трагедію. Конфлікт або непорозуміння з однокласниками чи вчителем може вивести з рівноваги, викликати сльози і небажання йти до школи", - розповідає Наталія Носаль,

Оскільки такі діти швидко втомлюються на уроках, вони потребують більш тривалого відпочинку. Допоможуть часті перерви і фізкультхвилинки.

Цьогорічні першокласники не отримають в кінці навчального року табелі. Їм видадуть свідоцтва досягнень. Оцінювання вестимуть у два етапи: перший матиме проміжний характер, його результати заноситимуть у свідоцтво в жовтні. Другий етап буде підсумковим і враховуватиме результати жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Як тип темпераменту впливає на навчання дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути