пʼятниця, 31 серпня 2018 12:06

5 порад для батьків першокласників

5 порад для батьків першокласників
Перший клас - випробування для дитини і для батьків. Фото: tvoymalysh.com.ua

Перший місяць дитини у школі - період гострої адаптації як у дітей, так і у їхніх батьків, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Діти звикають до нового статусу - школяра, у них починають з'являтися перші шкільні звички. Батькам важливо підтримувати дітей і допомагати їм у навчанні.

Gazeta.ua підготувала 5 порад для батьків першокласників.

Не примушуйте дитину вчитися

Першокласникам не задаватимуть домашніх завдань. Діти навчатимуться через гру і адаптацію. Під час уроку зможуть сидіти на килимах, складати конструктори лего або ходити по класу. Вдома батькам не варто насідати на дитину - змушувати читати, рахувати, писати прописи. Це може викликати негативні емоції з приводу навчання.

Звичайно, батьків лякатиме такий підхід до навчання. Спочатку їм важко даватимуться зміни у вигляді відсутності домашніх завдань. Трохи почитати чи пописати можна в ігровій формі. Головне, аби це не було примусово.

Батькам першокласників варто хоча б раз у тиждень спілкуватися з вчителем

Не лякайте школою

Початок навчання - це завжди стрес для дитини. Вона потрапляє у зовсім інше середовище, з іншими дітьми і вчителями. У школяра з'являються перші обов'язки - рано вставати, йти до школи, виконувати різні завдання і 40 хвилин перебувати на уроці. Саме тому діти часто не хочуть йти до школи.

Батькам за непослух не варто лякати дитину школою. Навіть жартома цього не слід робити. Краще формувати позитивне ставлення до навчання. Розповідайте, чим корисна школа, що вона дасть у майбутньому. Крім того, частіше розповідайте своєму чаду цікаві історії зі свого шкільного життя.

Спілкуйтеся з вчителями

Батькам першокласників варто хоча б раз у тиждень спілкуватися з вчителем. Потрібно мати уявлення про те, як відбувається навчальний процес. Першокласникам не ставитимуть оцінки, вони писатимуть олівцем і не матимуть табелів. Відтак батьки не зможуть відслідковувати успішність дітей за допомогою оцінок - так, як було під час їхнього навчання. Спілкування з вчителем дасть уявлення про успіхи і невдачі дитини.

Якщо батькам щось не подобається у викладанні чи підходах вчителя до дитини, не потрібно вступати у конфлікт. Потрібно знайти компроміс. Негативне ставлення вчителя до батька чи матері може позначитися на ставленні до дитини.

Забудьте, що дитина маленька

Батькам слід визначити коло обов'язків дитини по дому. Зазвичай, коли малюк відвідує садок, таких обов'язків він не має. Почніть з елементарного - нехай дитина самостійно складає свій портфель. Сама перекладає книжки, зошити.

Крім того, привчайте малюка складати речі у кімнаті, самостійно розстеляти і застеляти ліжко. Робіть це поступово, без криків і примусу. Зробіть це м'яко, мовляв, який ти у нас дорослий, ми навіть можемо довірити тобі помити посуд.

Вдома батькам не варто насідати на дитину - змушувати читати, рахувати, писати прописи

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує зібрати дитину в перший клас

Постійно говоріть з дитиною

Говоріть з дитиною. Запитуйте про навчальний день, однокласників, вчителів. Уважно слухайте, ставте запитання, щоб дитина почувала, що це вам цікаво. По-перше, розвиток мовлення - запорука хорошого навчання. По-друге, це формує довірливі стосунки між батьками і дитиною.

Вчіть дитину ділитися своїми проблемами. Цікавтеся її думкою. Так ви зможете сформувати у неї правильну життєву позицію.

Цьогорічні першокласники не отримають в кінці навчального року табелі. Їм видадуть свідоцтва досягнень. Оцінювання вестимуть у два етапи: перший матиме проміжний характер, його результати заноситимуть у свідоцтво у жовтні. Другий етап буде підсумковим і враховуватиме результати жовтня.

Зараз ви читаєте новину «5 порад для батьків першокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути