четвер, 30 серпня 2018 13:13

"За що МОН так катує наших дітей?" - Ніцой розкритикувала сучасну школу
6

Письменниця і захисник української мови Лариса Ніцой розкритикувала сучасну модель української освіти.

"Мене дістала школа. До печінок. Іноді хочеться зарватися (не в школу, ні) у Міністерство освіти і когось віддухопелити", - написала Ніцой на своїй сторінці у Facebook.

Причина обурення - надмірна кількість уроків з точних наук у гуманітарних класах.

"Я - гуманітарій. Мій чоловік - гуманітарій. Мій син - гуманітарій. Він вчиться в англійській спеціалізованій школі - гуманітарній. Беру свіженький розклад уроків свого гуманітарія. На тиждень: чотири рази - математика. Три рази - фізика. Один раз - українська література. Серйозно?! Мені в житті ні разу не знадобилася фізика, ні разу не знадобилася хімія, ні разу не знадобилася алгебра. Один раз знадобилася геометрія, коли я будувала на дачі круглу пісочницю - треба було вирахувати довжину кола", - пише письменниця.

Точні науки також не знадобилися чоловікові Ніцой. Він обрав професію, у якій вони не потрібні. Радянська освіта не передбачала варіативності предметів для учнів з різними складами розуму. Але у Новій українській школі цю практику продовжують, обурюється Ніцой.

"Чому у мого сина, гуманітарія, немає уроків риторики чи ораторської майстерності? Чому в нього, гуманітарія, немає уроків психології, щоб учитися розпізнавати конфлікт і запобігати йому або вчитися будувати дружні стосунки? Чи це не потрібно в житті? Чому він (поглиблено) не досліджує якісь архіви чи старовинні документи. У нього з історії 12? Чому він, гуманітарій, не вдосконалює вміння писати твори, у нього виходили в середніх класах прекрасні твори-роздуми. Уже він не пише твори – він, гуманітарій, сидить над фізикою. Чому у нього стільки фізики, математики, хімії у гуманітарній школі", - заявила письменниця.

Крім того, вона не задоволена, що її син не матиме часу на хобі та додаткові вивчення цікавих йому предметів.

"Зустрічаю знайому. Її дитина вчиться в Лондоні у звичайній школі в 7-му класі. Дитина має обов'язковий мінімальний комплект (мову, історію, фізику, математику) і до обов'язкових має уроки на вибір. Дитина вибрала у сьомому класі предмети. Сядьте, бо впадете: кліпмейкерство, дизайн одягу, основи бізнесу – предмети у звичайній загальноосвітній школі. Дитина біжить у школу з задоволенням. Дитину готують до життя", - пише захисниця української мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми ані тих, ані тих не задовільнимо повністю" - Гриневич відповіла на закиди Ніцой

За словами Ніцой, зараз зрушення відбуваються у молодшій школі. Ситуацію у старших класах вона назвала катастрофою. Там майбутніх журналістів, акторів і письменників вчать математики і фізики.

"За що МОН так катує наших дітей? За що ви відбираєте у них дитинство, убиваєте їхній час? Нам, батькам, не потрібні колонії суворого режиму з утримання там наших дітей на нецікавих, непотрібних уроках. Нащо? Нащо ви це робите? Якщо ви так не любите цю роботу, бо якби любили, вашою роботою всі б тішилися! Ви б сотворили "цукерку" з освіти. Це ж не так складно насправді", - пише Ніцой.

Головна проблема освіти - складання планів навчання школярів непрофесіоналами, резюмує письменниця.

Підписники Ніцой влаштували під постом бурхливу дискусію.

Фото: obozrevatel

Потрібно повернутися до старого правопису, який був знищений радянською владою. До цього закликала письменниця і відомий захисник української мови Лариса Ніцой.

Зараз ви читаєте новину «"За що МОН так катує наших дітей?" - Ніцой розкритикувала сучасну школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути