вівторок, 07 серпня 2018 07:25

Як позбутися відчуття провини

Почуття провини виникає з різних причин. Іноді воно має руйнівний характер. Забирає енергію і наводить хандру.

Почуття провини - один із механізмів виживання виду. Воно є не тільки в людей, а й у тварин. Щоб зграя витримала жорстку конкуренцію, у ній існують деякі правила. Зокрема, не можна знищувати своїх, пише "Сегодня".

Автор: lady.tut.by
  Чувство вины возникает, когда мы нарушаем свои моральные установки
Чувство вины возникает, когда мы нарушаем свои моральные установки

З розвитком цивілізації табу і заборони з'явилися у світі людей. Одним із видів покарання за порушення стало почуття провини. Воно сформувалося на рівні несвідомого. Людина, відмовляючись робити те, що засуджують у суспільстві, боїться не осуду інших, а власної совісті.

Не всі люди однаково відчувають почуття провини. Одні в своїх проблемах звинувачують усіх, окрім тебе. Інші, будучи тривожними, завжди і в усьому відчувають себе винними. Почуття провини не має логічного підґрунтя - це почуття. Нав'язування почуття провини - явище дуже поширене. Хтось за допомогою нього перекладає частину своїх турбот на плечі іншого. Хтось - маніпулює винним, ущемляє його права. "Обвинувач" може нескінченно використовувати чуже почуття провини в своїх інтересах.

Провина - дуже сильний мотиватор. Цее важіль управління, що сидить в нас з дитинства

Як перемогти почуття провини

Один із способів - вміння вибачати самого себе. Утім обвинувачу ззовні зазвичай невигідно "відпустити гріхи" своєї жертви. Якщо звинувачення висуває сама людина, він може висувати їх знову і знову.

Щоб позбавитися почуття провини, потрібно неупереджено подивитися на ситуацію. Розглянути її логічно, а не емоційно. Слід розібратися, кому насправді вигідні ці муки совісті.

Подумайте, чи є у цій ситуації ваша реальна вина або ж вона надумана. Тільки відповівши чесно і щиро на ці питання, ви виявите, що ваше почуття провини - лише плід уяви.

Почуття провини не має логічного підґрунтя

Не варто плутати вину і відповідальність. Почуття провини паралізує. Не дозволяє відповідати за свої рішення і дії. Відчуття своєї відповідальності спирається на вже отриманий досвід, але орієнтується на майбутнє.

Загалом почуття провини сягає корінням в минуле. Зробивши помилку, людина постійно повертається до неї. Часто переносить минулий досвід у теперішнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому жінкам подобаються "погані хлопці"

Навчіться виносити уроки з подій. Робіть висновки і намагайтеся так більше не чинити. Принаймні наступного разу ви будете знати, до яких наслідків це може призвести.

За останні 15 років в Україні у 22 рази зросла кількість матерів-одиначок. Кожна п'ята дитина народжується не в шлюбі. Виховання дитини не у повній сім'ї впливає на психологічне здоров'я дитини, кажуть фахівці. Батьки, які втратили емоційний контакт з синами, зазвичай не можуть його відновити до кінця життя.

Зараз ви читаєте новину «Як позбутися відчуття провини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути